Korduvalt peksa saanud Kameruni tudeng lahkub Tartust

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Eesti Üliõpilaskondade Liit väidab oma Facebooki kontol, et Tartu Ülikooli doktorantuuri tulnud Kameruni õppur sai möödunud nädalal kolmandat korda Tartus peksa ning pakib nüüd kohvreid.


Postituse andmetel jätkab noorteadlane oma õpinguid kuskil mujal. «Kas sellist signaali soovimegi saata välistudengitele, kelle jaoks me atraktiivsed olla tahame?» küsib liit kriitiliselt.

Politseile on esialgu teada siiski vaid üks kallaletungijuhtum, mis leidis aset aprillikuus. Postimehele on kinnitatud, et mees on rünnaku ohvriks langenud mitmel korral ning viimati mai lõpus. Politseile ei ole ta selle kohta avaldust teinud. Samuti on väidetud, et kannatanu pöördus pärast viimast rünnakut meedikute poole.

Kuritegude ohver ise ei soostunud Tartus juhtunu kohta kommentaare jagama.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina sõnul võttis politsei täiendavalt kannatanuga ühendust. Kannatanu kinnitas uurijatele, et ta ei ole hiljem vägivalla ohvriks langenud.

Tartu Ülikooli kliinikumi avalikkussuhete juhi Kristi Taeli sõnul ei ole Kameruni kodanik kiirabis käinud.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina kinnitusel sai Lõuna prefektuur 20. aprillil teate, et 16. aprilli öösel lõi tundmatu mees Tartus Raatuse tänaval 1975. aastal sündinud Kameruni kodanikku. Juhtunu uurimiseks alustas politsei kriminaalmenetlust karistusseadustiku kehalist väärkohtlemist käsitleva paragrahvi järgi (§ 121).

Kannatanu on öelnud, et üks mees lõi teda põhjuseta näkku. Väidetava lööjaga oli koos veel kaks meest.

Kostina sõnul ütles kannatanu uurijale, et kallaletungijal ega tema kaaslastel ei olnud skinheadile omast välimust. Samuti ei ole kannatanu õiguskaitseasutustele öelnud, et ta oleks varem Tartus kallaletungi ohvriks langenud.

Mis põhjusel lõi üks mees teist, selgub eeldatavalt uurimise käigus.

Politsei on avatud igasugusele inimeste turvalisuse ohustamist puutuvale informatsioonile, kinnitas Lõuna prefektuuri korrakaitsebüroo juht Indrek Koemets. Samuti julgustas ta igal aastal Tartusse õppima asuvaid välisüliõpilasi politseile võimalikest rassistlikuna näivatest juhtumitest teada andma.

«Kindlasti on õige, et juhtunust teatati politseile ning sai alustada kriminaalmenetlust juhtunu üksikasjade väljaselgitamiseks, kahjuks raskendab seda pikk ajavahemik kallaletungi ja sellest politseile teadaandmise vahel.»


EÜL: välistudengi ründamise uurimist tuleb võtta tõsiselt

Eesti Üliõpilaskondade Liit (EÜL) loodab, et politsei uurib tõsiselt Tartus välistudengi vastu toime pandud isikuvastast kuritegu.

EÜL-i juhatuse esimees Maris Mälzer kinnitas, et Eesti on liitudes Euroopa kõrgharidusruumi ja Bologna protsessiga võtnud endale kohustuse suurendada meil õppivate välistudengite arvu. Isikuvastaseid kuritegusid rassi, soo ja religiooni alusel tuleb taunida kõrgemal tasemel.

«Rünnakud välistudengite vastu vähendavad meie kõrgharidussüsteemi atraktiivsust välistudengite silmis ning heidavad halba varju meie riigi rahvusvahelisele mainele,» ütles Mälzer.

Seoses rünnakuga teeb EÜL siseministeeriumile, sotsiaalministeeriumile ning haridus- ja teadusministeeriumile järgmised ettepanekud:

1. Ministeeriumid peaks kaaluma tegevuskava koostamist, mille eesmärk on suurendada sallivust Eesti ühiskonnas.

2. Ministeeriumid peaks kaaluma tegevuskava koostamist, mille eesmärk on tagada välistudengite turvalisus nende Eestis õppimise aja vältel.

3. Ministeeriumid peaks asuma rakendama möödunud aastal Euroopa Nõukogu rassismi- ja sallimatuse vastu võitlemise komisjoni (ECRI) poolt tehtud
ettepanekuid hakata põhjalikult uurima rassistlike kuritegusid ja nende kohta eraldi infot koguma.

EÜL loodab, et politsei võtab välistudengi vastase rünnaku uurimist tõsiselt ning süüdlased selgitatakse välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles