Päästeamet manitseb! Lapsi ei tohi Emajõe jääle viia

Kelly Olesk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emajõgi, foto illustratiivne.
Emajõgi, foto illustratiivne. Foto: Margus Ansu / Postimees

Kuigi Tartu kesklinnas on Emajõe jääl näha jälgi, ei tasu sinna tikkuda. Sel talvel pole pakast veel olnud ning mõned miinuskraadid ei külmuta vooluga veekogu piisavalt kiiresti, seetõttu võib jääle minek olla eluohtlik. 

Veemotospordi treener Üllar Põvvat, kes viimased 45-aastat Emajõe kaldal toimetanud, rääkis, et ehmatas täna hommikul päris ära. «Nägin Emajõel suusajälge,» ütles ta. Ta lisas, et vesi on väga kõrge ja seetõttu on jääle minek eriti ohtlik. Põvvat ütles, et kui suusatajad näevad jälge Emajõel, siis võivad ka teised hulljulged sinna suusatama minna. «Mure on inimeste pärast,» märkis ta.

Ka Lõuna päästeameti kommunikatsioonijuht Marek Kiik hoiatas, et jääle minek on alati risk. Ta ütles, et seisva veega veekogudele tekib jää kiiremini kui vooluga veekogudele. Jõgede jääle minek on eluohtlik.

Tartlane nägi kolmapäeval, kuidas lapsed lodjakoja juures koos kasvatajaga üle jõe läksid. Kiik ütles, et on seda kuulnud, kuid ise ei ole näinud. Ta toonitas, et kui täiskasvanu on veendunud, et jää on tugev, siis pole päästekeskuse jaoks probleem, kui inimene sinna üksi läheb. «Aga kui kaasas on lapsed, siis tuleks juba eeskuju pärast minna ringiga,» sõnas Kiik. 

Lastehoiu MTÜ Lapsed Õue lapsevanem ja juhataja Maarja Klaas põhjendas, et lastehoid ületas kolmapäeval Emajõe jää mööda varasemalt ette aetud ja täiskasvanute poolt praegu sageli kasutuses olevat rada seoses põhjalikult planeeritud õppekäiguga. Ta lisas, et jää paksus oli jõe ületamise kohas neljas punktis üle mõõdetud (paksus oli 15-17 cm, talvepakasega on ohutu jääle minna alates 10 cm), olime veendunud teekonna ohutuses ning kaasas oli ka vajalik turvavarustus (viskeliin ja jäänaelad). «Jää ületamine toimus kõige otsemat teed pidi risti üle jõe, eemal truupidest ja sildadest, kohas, kus jää on ühtlaselt kindel,» rääkis ta. Klaas rääkis, et retk oli osa õppetegevusest, mis puudutas jääl käimise riske ja ohutust. Matkal osales kolm õpetajat ja kaksteist last, lapsevanemad olid õppekäigust teadlikud. «Selgitasime täna ka Tartu linnavalitsuse haridusosakonnale õppekäigu asjaolusid. Meil on linnavalitsusega kokkulepe, et edaspidi teavitame Päästeametit sarnaste õppekäikude eel,» märkis Klaas. Ta rõhutas, et õppekäiku jääl korraldame ainult kontrollitud ja turvaliste jääolude korral. «Ohutus on meie hoius alati esmatähtis,» rääkis Klaas. Ta lisas, et kui oli Marek Kiigele õppekäigu tausta avanud, ei pidanud ta seda enam taunimisväärseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles