Maaülikooli uus kompuutertomograafia labor annab inseneridele võimaluse piiluda materjalide sisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti maaülikooli peahoone.
Eesti maaülikooli peahoone. Foto: Sille Annuk

Sel neljapäeval avatakse Eesti maaülikooli tehnikainstituudis Eestis ainulaadne kompuutertomograafia labor, milles asuv pool miljonit eurot maksev skänner pakub teadlastele esmakordselt võimalust teostada mistahes materjalide mittepurustatavaid uuringuid. 

Maaülikooli tehnikainstituudi teaduri Tõnu Leemeti sõnul on tegemist uudse kompuutertomograafia skänneriga, mis on mitmekülgselt kasutatav, alustades materjali sisestruktuuri uuringutest kuni detaili valmistamistäpsuse kontrollimiseni.

«Näiteks meditsiini valdkonnas on kompuutertomograafia levinud metoodika võimalike sisevigastuste avastamiseks,» rääkis Leemet. «Tööstuslik seade töötab sisuliselt samadel põhimõtetel, kus röntgenkiirgusega läbivalgustamisel saadavatest kahemõõtmelistest kujutistest konstrueeritakse lõpuks objekti kolmemõõtmeline mudel,» lisas ta.

Leemeti sõnul on selline mittepurustav uurimine ja mõõtmine leidmas laialdast rakendamist veel elektroonikatööstustes, samuti erinevates masinaehituste valdkondades. Laialdast kasutust leiab kompuutertomograafia skänner just seetõttu, et seda on võimalik kasutada väga mitmekülgselt – nii metallist, plastist, orgaanikast kui ka teistest materjalidest objektide uurimiseks.

Kompuutertomograafialabori avamisel algusega kell 11.30 Eesti maaülikooli tehnikainstituudis (Fr. R. Kreutzwaldi 56/1) on kõigil huvilistel võimalik tutvuda laboris toimuvaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles