Videod ja fotod: suur tulekahju Tartus. Kunagine nakkushaigla hävis tulelõõmas (6)

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hirmus öö oli, iseloomustas Lina tänaval vana nakkushaigla kompleksi peamaja Lina 6 üks üürnik Luule-Vaike Tšarkin ööl vastu kolmapäeva üleelatut. «Mis te ise mõtlete – see on ju vana puumaja, põles nagu säraküünal,» ütles ta. «Magasin teisel korrusel oma toas, kuskil kella nelja paiku aeti mind üles ja kamandati välja, tuli möllas maja teises otsas.»

Häirekeskus sai 23. augusti öösel kell 3.03 teate, et Tartus Lina tänaval põleb lahtise leegiga kahekorruseline maja. Esimesena kohale saabunud politseinikud alustasid kiirelt inimeste majast välja toomisega, teatas Lõuna prefektuuri pressiesindaja Ragne Keisk.

Politseinikud ja päästjad evakueerisid majast 21 inimest, kes paigutati esialgu spetsiaalselt kohale tellitud bussi. Üks inimene viidi tervisekontrolliks haiglasse. 

Ajutiselt varjupaika

Osa evakueeritutest leidis peavarju tuttavate juures, teised toimetati ajutiselt Lubja tänavale Tartu linna varjupaika. «Lubja tänavale viidi siit öösel kaksteist inimest, hommikuks oli neist seal järel kolm, ülejäänud olid teise koha leidnud,» rääkis eile hommikul kella kümne paiku sündmuskohta vaatamas käinud Tartu abilinnapea Artjom Suvorov. 

Ta lisas, et linnal tuleb nüüd otsida selle maja toimetulekutoetust saavatele üürnikele uued elukohad. «Minu teada pididki selle maja üürilepingud septembri keskel lõppema,» ütles abilinnapea.  

Hoonet kustutanud Annelinna, Tartu ja Tabivere komando päästjad koos operatiivkorrapidaja ning Tõrvandi vabatahtlike päästjatega said põlengust jagu kell 7.07, järelkustutamine lõppes kella kümne paiku.

Nii kaua tuli ka Luule-Vaike Tšarkinil õues oodata. Millest tulekahju alguse sai, ei osanud ta öelda. «Seal otsa peal, mis ära põles, elasid noored, ma ei tea, kes nad olid ja kas nad olid kodus,» märkis ta. 

Eile töötasid sündmuskohal politseiuurijad ja Lõuna päästekeskuse ekspert. «Kriminaalmenetlus alustati süütamise paragrahvi põhjal,» teatas Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kauri Sinkevicius. «Tulekahju põhjus selgub uurimise käigus ning seega võib ka paragrahv muutuda.» 

Taastada või lammutada?

Tartu linnavolikogus mullu veebruaris kehtestatud detailplaneeringu järgi tuleb miljööväärtuslikul alal asuv ajalooline haiglakompleks Lina tänava ja Lina 6 vahel säilitada tervikuna ja restaureerida. 

Mis põlenud vanast nakkushaiglast saab? Kas see taastatakse? «Ei oska midagi öelda,» ütles hoonekompleksi omanik, OÜ Aurorette juhatuse liige Kaimo Sepp. «See oli nukker sündmus, ei võta praegu seisukohta, mul pole midagi kommenteerida.»

Vanade haiglahoonete tuleviku üle käib arutelu, kas need säilitada-taastada või ehitada sinna uued, keskkonda sobivad majad, selgitas Tartu linnavalitsuse arhitektuuri ja ehituse osakonna juht, linnaarhitekt Tõnis Arjus. 

«Ekspertiisi järgi on seal 60 protsenti hoonest amortiseerunud,» ütles ta. «Oleme Karlova seltsi ning säästva renoveerimise infokeskusega arutanud, et kui neid hooneid ei õnnestu säilitada, oleks õigem uued teha,» märkis ta. «Kinnistu omanik korraldab seal arhitektuurivõistluse.»

Tartu säästva renoveerimise infokeskus ja Karlova selts teatasid juunis Tartu linnavalitsuse linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonnale saadetud kirjas oma seisukoha: «Rõhutame jätkuvalt nende hoonete säilitamise ja restaureerimise vajadust.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles