Kuu-raamat jagab teadmisi Maa kaaslasest

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Sarve "Kuu" on kujundanud Päivi Palts, esikaanel Martin Välliku foto.
Mikk Sarve "Kuu" on kujundanud Päivi Palts, esikaanel Martin Välliku foto. Foto: Repro

Pärismuskultuuri edendaja Mikk Sarv on kirjutanud raamatu «Kuu». Ta võtab omal moel kokku teadmised, mis on kogutud tervele inimkonnale ja kogunisti Maale endale väga vajaliku kaaslase kohta.

«Kuu on enam kui kolme ja poole miljardi aasta jooksul olnud tingimuste looja ja hoidja elu tekkimiseks, põhjustades Maa peal aastaaegade vaheldumist, ookeanide tõuse ja mõõnu ning veel palju muud, mis pole nii silmanähtavalt tajutav,» märgib ta sissejuhatuses.

11 peatükki

Raamat on jaotatud 11 peatükiks ning lõpusõnade ja viidete osaks. Neist saab lugeda muu hulgas Kuu-uurimisest ja Kuu-uurijatest, kaheksast Kuu faasist, Kuu kuuest ajast meie rahvapärimuses, Kuu vaatlemisest ja kuukalendritest. Vanad eestlased teadsid, millises Kuu faasis ja ajas (pehme ja kõva aeg) mingit tegevust alustada.

Omaette peatükkides on antud teadmisi tervise ja Kuu ning taimede ja Kuu seostest. Viimane peatükk pakub lugejaile teemakohaseid vanasõnu, mõistatusi, muinasjutte ja muud rahvapärimust.

Tähtsal kohal on Mikk Sarve raamatus Eestis praegugi tarvitatavad sirvilauad. «Oleme vist ainus rahvas maailmas, kes on taas kasutusele võtnud ruunikalendrid ehk sirvilauad. Veel pool tuhat aastat tagasi olid need levinud üle kogu Euroopa,» kirjutab ta.

Ruunikalendrid

Esimesed sellised meieaegsed sirvilauad koostas Mikk Sarve andmetel Kaido Kama 1978. aastal. «Sellest ajast peale on igal aastal välja antud uued sirvilauad,» lisab autor leheküljel 99.

Leheküljel 135 on veidi teistsugune aastaarv: «Kuu jagunemise kuueks viiepäevaseks faasiks võttis aluseks Kaido Kama, kes koostas 1979. aastal tänapäevased eesti ruunikalendrid ehk sirvilauad paberil, mida antakse jätkuvalt igal aastal välja.»

Raamatut kaunistavad rohked fotod Kuust. Need on üles võtnud ja kohati kommentaaridega varustanud Martin Vällik. Ta on jaganud ka soovitusi Maa kaaslase pildistamiseks.

Kirjastuse teatel toimub «Kuu» esitlus 12. veebruaril kell 17.30 Tasku keskuses. Mikk Sarvega koos on vestlusringis tema abikaasa, bioloog ja loodusraamatute autor Kristel Vilbaste, folklorist Mare Kõiva ja astrofüüsik Jaan Einasto, kes on ka «Kuu» raamatu konsultant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles