Sellid tegid õlgedest kuu igale maitsele

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstigümnaasiumi 9.a klassi õpilane Liisi Raa tegi Antoniuse gildi loovuskojas Antoniuse jõuluõue kaunistamiseks mitmefunktsioonilise kuu – ühtpidi noorkuu, teistpidi vana kuu.
Kunstigümnaasiumi 9.a klassi õpilane Liisi Raa tegi Antoniuse gildi loovuskojas Antoniuse jõuluõue kaunistamiseks mitmefunktsioonilise kuu – ühtpidi noorkuu, teistpidi vana kuu. Foto: Margus Ansu

Kui on nutti, kannatlikkust ning veidi õlgi ja käbisid, võivad uhked jõulud tulla igale õuele. Seda tõestasid Antoniuse gildi loovuskojas jõuluõue kaunistusi meisterdanud kunstigümnaasiumi noored.


Tangid ja näpitsad käisid käest kätte ning õled ainult krabisesid, kui kunstigümnaasiumi 9.a ehk kunstiklassi kümme noort reedel Antoniuse gildi uues õdusas majas askeldasid.

«Mul sai kuu valmis,» hüüdis rõõmsalt Liisi Raa. Ta heitis hindava pilgu oma kätetööle, keeras seda ühtpidi ja teistpidi ning teatas siis: «See on multifunktsionaalne kuu – ühtpidi noorkuu, teistpidi vana kuu.»
«Ja kui kolmandat pidi keerata, siis on hoopis vägevad vuntsid,» naeris tema klassiõde Janeli Ojalaid. Õigus oli temalgi.

Ainult pealtnäha lihtne

«Me ei ütle kellelegi, mida peab tegema,» kommenteeris sellide tegemisi juhendaja, Antoniuse gildi nahakoja perenaine Tiina Andron. «Nad ise otsustavad, mida teha soovivad. Meie poolt on õled, vitsad, käbid ja hea nõu, kui tarvis.»

Rõngu valla taluniku Tõnu Järveotsa enne suurt tuisku linna toodud õlgedel oli hea minek. «Õled ei ole üldse kerge materjal, need ei püsi hästi koos,» märkis lindu vorminud Heidi Laanes.

Kõrvalt vaadates paistis kõik lihtne, sest linnud ja lõbusad mehikesed muudkui valmisid. Et Liisi Raa tehtud kuusirp end jõuluajal üksi ei tunneks, meisterdas Janeli Ojalaid sellele sõbraks täiskuu. Ei unustatud tähtigi.

«Kui kellelgi pole veel jõulutunnet, peaks ta tulema siia loovuskotta meisterdama,» muheles kunstigümnaasiumi kunstijuht Üllar Sillaots. «Siin on õled, muusika, lumi akna taga – mis sa hing veel tahad? Ja kust laps õlgi mujalt saakski, kodus ega koolis neid ju pole.»

Õpetaja Sillaots meisterdas enda lõbuks ja õpilaste innustamiseks õlgedest priske jõuluhane.

Kirev jõuluõu

Pontsakas jõuluhani ja kõik teised reedel valminud kaunistused hakkavad mõnusat meeleolu looma Antoniuse gildi jõuluõues. Sinna on kõik tartlased ja kaugemgi rahvas oodatud neljapäevast pühapäevani.

«Ka tänavu kauplevad meie õues soojades kasukates maamehed, suurrättides perenaised ja kõvakübarates härrasmehed,» andis jõuluõue kogunevast seltskonnast ülevaate Antoniuse gildi turundusjuht Marge Sep­­po.

Kaupmehed pakuvad põnevat käsitööd, tarbekunsti ja talukaupa. Kui õues külm hakkab, võib gildimajas vaadata Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiili osakonna tudengite tehtud sõbakirjalisi tekke.

Meistritemajas saab end ja südant soojendada Tartu lastekunstikooli õpilaste jõulutöödega.

Soovijad võivad töötubades teha lähedastele ja sõpradele omapäraseid jõulukinke. Õuelaval astuvad kõigil neljal päeval laulude ja tantsudega üles suured ja väikesed esinejad. Laupäeval tantsib jõuluõue tantsuplatsil talvetantse aga 180 tantsijat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles