Lumi andis teehooldajaile esimese hoiatuse

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuna raeplatsilt pole linnal plaanis lund ära vedada, oli sinna eile hommikuks kerkinud esimene lumekuhi.
Kuna raeplatsilt pole linnal plaanis lund ära vedada, oli sinna eile hommikuks kerkinud esimene lumekuhi. Foto: Margus Ansu

Eile öösel Eestit tabanud selle sügistalve esimene suurem lumesadu ei tekitanud Tartu tänavapuhastajatele suuremaid probleeme ning kujunes pigem kergeks harjutuseks.


«See katsumus ei olnud hull, sest maa on ju veel soe,» kommenteeris eilset tööpäeva Tänavapuhastuse ASi Tartu osakonna juhataja Toomas Joost ning lisas, et maha sadanud lumi oli sisseelamiseks paras. «Kõik olid valmis, aga eks ikka juhtub, et suvi läbi seisnud masinatel midagi streikima hakkab. Ja kuigi kõik on üle korratud, ei mäleta ka mehed alati, mis täpselt teha tuleb.»

Tänavapuhastuse AS koristab lepingu järgi linna läänepiirkonda, kuhu kuulub ka Riia tänav. Eile oli firmal väljas kuuest suurest masinast kolm ning seitsmest traktorist kuus. Lisaks on masinapargis veel kaks väikest sahkadega džiipi. Eelolevaks talveks on firma varunud tuhat tonni soola. Graniidipuru ja liiva ostetakse vastavalt vajadusele.

Kõrvaltänavaid ei lükatud

Linna haljastus- ja puhastusteenistuse juhataja Madis Tammeorg oli talve peale mõeldes rahulik. «Mis seal ikka muretseda. Partnerid on ammused ja kõik on sisse töötatud,» nentis Tammeorg ning lisas, et linna peatänavatel käis hooldustöö plaanipäraselt.

Kõrvaltänavatel läheb koristus lahti aga alles siis, kui lumekiht on kerkinud üle viie sentimeetri. «Sinna läheb ilmselt veel aega, sest esimesed lumed kipuvad vähemalt praeguste ennustuste kohaselt õnneks ära sulama,» lootis Tammeorg.

Talviseks tänavapuhastuseks mõeldud raha on Tammeoru sõnul linna eelarves olemas ning ootamatuid kulutusi võib tekkida vaid siis, kui talv tuleb lumerohke ja lund on vaja hakata ära vedama. Praegu on aga otsustatud, et näiteks raeplatsilt lund ära vedama ei hakata, ning esimene hunnik tekkis sinna eile hommikuks.

Äravedu toob lisakulu

«Raha ülearu ei ole ja äravedu tuleb kõne alla alles siis, kui lund on juba nii palju, et hoida enam ei kannata. Senikaua kogume kuhja,» kinnitas Tammeorg.

Ainukesena võiks lund ära vedada Rüütli tänavalt, kuid ka seal eelistatakse pigem ladustamist.

Tammeorg ütles, et selline süsteem toimis eelmisel aastal kõige paremini ja ka tänavu kavatsetakse teha samamoodi. Lund on plaanis ladustada näiteks Karu platsile. «Kui vedu on kaugemalt kui 300 meetrit, siis tuleb kaaluda, kumb on kasulikum, kas ladustamine või äravedu,» lisas ta.

Nii nagu mullu, on linnal plaanis ka see talv kasutada lumetõrjel rootormasinat, mis puistab vallidesse lükatud lume tee äärest kaugemale. «Eelmisel aastal proovisime ja see andis tõesti väga hea efekti,» kiitis Tammeorg. Päriseks pole rootormasinat aga plaanis Tartusse soetada ja vajaduse korral tuuakse see siia Tallinnast.

Puhastusteenistus tuletas ka krundi- ja majaomanikele meelde, et kuus tundi pärast lumesaju lõppu peavad kõnniteed puhtad olema. «See nõue pole kuhugi kadunud ja mõistlik on puhastada ikka siis, kui lumi pole veel kinni trambitud,» meenutas Tammeorg linna heakorraeeskirjas olevat kohustust.

Tänavahooldus
• Talvisteks hooldustöödeks on tänavu ette nähtud 21 miljonit krooni.
• Eelmisel talvel oli planeeritud summa sama, lisaks kulus lumeveoks 772 000 krooni.
Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles