Galerii: vaimse tervise keskus sai juurde tosin haiglaravikohta noortele

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna keskpäeval leidis Tartus Raja 31 asuvas psühhiaatriakliinikus aset laste ja noorukite vaimse tervise keskuse uue osakonna avamine. Selles osakonnas on 12 voodikohta just noorukite psühhiaatriliseks raviks.

Nimelt on seoses Norra Rahvatervise Instituudi programmiga Eestisse loodud laste ja noorukite vaimse tervise keskused, mis asuvad Tallinnas, Pärnus, Ida-Virumaal ja Lõuna-Eestis.

Lõuna-Eesti laste ja noorukite vaimse tervise keskuse loomine on Tartu Ülikooli Kliinikumi psühhiaatriakliiniku ettevõtmine ning see keskus koosneb statsionaarsest ja ambulatoorsest osakonnast, mis paiknevad Tartu psühhiaatriakliinikus Raja tänaval ning vaimse tervise kabinettidest, mis asuvad Lõuna-Eestis ehk Võrus, Põlvas ja Valgas.

Liiga vähe kohti

Seni oli Tartu psühhiaatriakliiniku lasteosakonnas 16 voodikohta, millest vaid neli kuni kuus olid mõeldud noorukitele.

Kohtade vähesus on lastepsühhiaatri Inna Lindre sõnul olnud nende töö kõige suurem murekoht. Paljud patsiendid peavad ta sõnul ootama plaanilisele haiglaravile saamist kuid, vahel koguni aasta.

Alates tänasest on laste ja noorukite vaimse tervise keskuses voodikohti kokku 25 ning uude, täna avatud ossa jääb neist 12, mis on mõeldud noortele.

Doktor Inna Lindre märkis veel, et üks osa nende tööst on seotud niisuguste  haigustega, mis puudutavad statistiliselt tervet elanikkonda. Aga noorte puhul lisanduvad neile just emotsionaalset laadi probleemid, käitumisraskused, depressioonid, suitsiidikatsed.

Lähema ümbruse mõju

Külaliste seas viibis staaźikas Tartu psühhiaater Elvi Pihlau, kes 1983. aastal lasteosakonna omaaegse psühhoneouroloogiahaigla juurde Staadioni tänavale üldse lõi. Tema ütles, et see, mis puudutab noorte vaimset tervist üldiselt, sõltub kõige rohkem lapse lähemast ümbruskonnast, sellest, kas perekond on terve või poolik, kas isad on kodus või kaugele tööle sõitnud, kas emad peavad pingele vastu.

Küsimuse peale, mis saab siis kui külalised lahkuvad, vastas ülemõde Reet Tohvre, et juba homme täitub uus osakond uute patsientidega, nendega, kes on ravilesaamist ammu oodanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles