Veemotoristid naasid vägevate tiitlitega

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu viimaste aastate edukaimale spordialale kaasaelajad võivad taas rõõmustada, sest nädala­vahetusel Inglismaal peetud võistlused lisasid Kalevi veemotosportlaste kaukasse nii Euroopa kui maailmameistritiitli.

Eestlased startisid kolmes masinaklassis ning Nottinghami veespordikeskuses peetud võistlused läksid vägagi hästi. Üleolek muu maailma ees tuli kõige eredamalt ilmsiks GT-30 paadiklassis, kus saavutati koguni kolmikvõit.

Kolmandat aastat järjest

«Nii hästi pole varem läinudki – kolmes klassis tegime puhta töö,» rõõmustas Tartu Kalevi veemotoklubi juht ja treener Üllar Põvvat. «Vahel mõni ajakirjanik küsib, kas seal teisi riike ka osales,» muigas Põvvat viidates veemotoristide viimaste aastate edule. Osaleb, ja väga tugevaid riike. Inglismaa võistlustel lõi kaasa 14 riigi sportlasi, teiste seas ka USAst.

Väga rahule jäi treener neidude esinemisega. Tiitlivõistlustel debüüdi teinud Kärol Soodla saavutas GT-15 klassis neljanda, tema õde Viktoria Soodla GT-30 klassis aga viienda koha. «Nende tulemuste pealt saab üksnes edasi minna ja miks mitte püüelda järgmisel aastal juba kõige kirkamat medalit,» rääkis Põvvat.

GT-15 klassis domineeris neidude treeningukaaslane Stefan Arand, kes oli kolmes võistlussõidus konkurentsitult kiireim ning neljandas sõidus startida polnud enam põhjust, sest EM-tiitel oli käes.

«Krossist tulnud, kontakti ei karda – ükski noor pole tiitlivõistlustel varem nii palju teistest üle olnud,» kirjeldas Põvvat oma juhendatavat. Lisaks GT-15 tiitlivõidule oli Arand parim ka JT-250 klassis, selles paadiklassis aga enam tiitleid välja ei anta.

Kaks aastat tagasi GT-30 paadiklassis maailmameistriks tulnud Jüri Jõul pidi nagu mullugi leppima pronksise autasuga. Põvvati hinnangul arendavad ka konkurendid pidevalt oma paate ning Jõul võttis praegustes oludes maksimumi.

Omamoodi rõõmu teeb, et Jõulust parematele kohtadele tulid samuti eestlased. Maailmameistriks sai Sander Sarlin Tallinnast, teiseks Aivar Kommisaar Viljandist, ülejäänud maailm jäi eestlaste selja taha.

Rasmus Haugasmägi kolmas järjestikune maailmameistritiitel oli mõnevõrra ootuspärane, sest ta pole OSY-400 klassis viimaste aastate suurvõistlustel teistele sõnaõigust andnud.

Maailma ühe populaarseima paadiklassi maailmmeistri tiitlit ihkavad aga teisedki ning konkurendid ei maga. Nii tuli tartlasele isegi väikese ehmatusena, et ajasõidus oli ta alles kolmas. «Kaks meest olid kiiremad, küll kõigest 0,3 sekundit, aga ikkagi,» rääkis Rasmus Haugasmägi.

«Sellist äratust oli vaja,» leidis Tartu Kalevi veemotoklubi juht Üllar Põvvat. «Hakkasime kohe mõtlema, mida paremini teha.» Üht-teist seadistuses muudetigi ning kolmandalt positsioonilt startinud Haugasmägi võttis esimese poi juba liidrina.

Nii tihedat konkurentsi pole aga Haugasmägi varem kohanud. Ammune konkurent, poolakas Cezary Strumnik hingas pidevalt kuklasse. Ühtegi eksimust ei saanud endale lubada ja kõik pöörded tuli kontrolli all hoida. Kahe esimese kannul sõitsid tihedalt ülejäänud konkurendid.

Kolme sõiduga kindlustas Haugasmägi maailmameistritiitli ja neljandas sõidus polnud enam põhjust startida.

Hooaeg lõpeb Tartus

Meie parimaid veemotosportlasi saavad peagi oma silmaga võistlemas näha ka tartlased, sest juba tavapäraselt peetakse Eesti meistrivõistluste otsustav, kolmas etapp Anne kanalil. 26. septembril selgitatakse parimad kuues paadiklassis ning nagu viimastel aastatel tavaks, on mõõduvõtt rahvusvaheline.
--------------------------------

Eestlaste tulemused veemoto EMilt ja MMilt

GT-15 EM

1. Stefan Arand (Tartu)

    ...

4. Kärol Soodla (Tartu)

5. Georgi Iljin (Viljandi)

GT-30 MM

1. Sander Sarlin (Tallinn)

2. Aivar Kommisaar (Viljandi)

3. Jüri Jõul (Tartu)

    ...

5. Viktoria Soodla (Tartu)

OSY-400 MM

1. Rasmus Haugasmägi (Tartu)

    ...

7. Annika Suuk (Tallinn)

Allikas: veemoto.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles