Tartu gümnaasiumid teevad ühiskatsed

Kristi Karro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läinud kevadel tuli teha 
katseid igasse gümnaasiumi eraldi. Sel pildil on noored 
pürgimas Poska gümnaasiumi.
Läinud kevadel tuli teha katseid igasse gümnaasiumi eraldi. Sel pildil on noored pürgimas Poska gümnaasiumi. Foto: Kristjan Teedema

Tuleval kevadel ei pea põhikoolilõpetajad tegema Tartu gümnaasiumidesse erinevaid katseid, vaid saavad ühise testi tulemused esitada viide gümnaasiumisse korraga.

Tartu linnavalitsuse kesk- ja kutsehariduse peaspetsialist Toomas Liivamägi ütles, et õpilasi testitakse eesti keeles, võõrkeeles, matemaatikas ja loodusainetes.

Igale koolile jääb siiski vaba valik, kui suure osakaaluga ta mõnda testi arvestab.

«Mõnele on matemaatika olulisem, mõnele inglise keel,» kirjeldas ta. «Aga lõpuks on asi ikka selles, et test on üks, mitte ainult see, et tehakse samal päeval.»

Praeguseks on selgunud, et loodusainete testi koostamist koordineerib Tamme gümnaasium, matemaatikatesti Hugo Treffneri gümnaasium, inglise keele testi Miina Härma gümnaasium ning eesti keele test on Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi vastutada.

Jaan Poska gümnaasium vastutab kogu infosüsteemi arenduse eest, sellesse lähevad testitulemused ja õpilaste nimekirjad.

Usaldus tuleb ajaga

Teste parandavad Liivamäe sõnul tõenäoliselt kõikide koolide õpetajad.

«Tallinna kesklinna neli kooli teevad ka ühiskatseid ja nemad ütlesid, et läks ikkagi paar aastat enne, kui nad õppisid üksteist usaldama ning tekkis mingisugune ühiskatsete tegemise kultuur,» kirjeldas Liivamägi.«Esimesel hetkel ilmselt vaadatakse rohkem üksteise näppude peale.»

Hugo Treffneri gümnaasiumi direktor Ott Ojaveer ütles, et tema ühes õppealajuhatajaga varem ühiskatsete korraldamise mõtte peale käsi ei plaksutanud, kuna loodusklassi saamiseks ühiskatsete plaanis sobivat testi polnud.

«Matemaatikas saab ju näiteks ühe ülesande keerulisema panna, humanitaarsuund selekteerub ka eesti keelega,» kirjeldas ta.

Aga loodusklassi tema sõnul ainult matemaatika-, eesti keele või inglise keele testi põhjal õpilasi võtta ei saa. Nüüd on aga ühistestide hulgas ka loodusainete test, mis on Ojaveeri sõnul hea plaan.

Mõistlik kokkulepe

Kõigi viie kooli vastutusalad lepiti Ojaveeri sõnul väga mõistlikult kokku. «Kuna Tamme gümnaasiumis on ajast aega olnud loodus- ja arstisuund hästi tugevad, pidasime mõistlikuks, et loodusvaldkonna testi teeb Tamme gümnaasium,» rääkis ta.

Samuti oli tema sõnul igati loogiline, et inglise keele kallakuga Härma vastutab inglise keele testi eest ning kuna Poska direktor Helmer Jõgi on IT-valdkonnas tugev, otsustati Poska vastutada jätta kogu tehnilise poole arendus.

«Siiani olid kõik koolid nagu väikesed jupijumalad – nagu meie õppealajuhataja Aime Punga ütleb – ja igaüks tegi testid nii, nagu tahtis,» ütles Ojaveer. «Nüüd peab igaüks natuke järele andma, väga mõistlikud kokkulepped on sündimas ning mul on selle üle väga hea meel.»

Toomas Liivamägi rääkis, et lõpuks soovib haridusministeerium jõuda selleni, et põhikooli lõpueksameid võiks kasutada ka gümnaasiumisse sissesaamisel. «Nii meie kui ka Tallinna ühiskatsete kogemus on ministeeriumile kasulik selle süsteemi ettevalmistamisel,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles