Ralli toob reedel muutusi linnaliiklusse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Reede õhtul Tartu linnakatsega algav Rally Estonia toob Lõuna-Eesti teedele nii moodsad masinad kui ka need neljarattalised, mille kuulsushetked jäävad aastate taha.

Baltimaade suurimaks rallisündmuseks peetav Rally Estonia meelitab kohale hulgaliselt pealtvaatajaid. Seda kindlasti ka Tartu linnakatsele, mida näitas juba mullune aukartust äratav publikuhulk.

Mitmed piirangud

Kolmapäeva hommikust on suletud Vabaduse puiestee, sinna on püstitatud lava, tribüünid ja telgid. Rallikeskuseks jääb teisipäeva varahommikuni tänavalõik raeplatsist turuhooneni. Seetõttu tuleb linlastel arvestada muudatustega nii bussi- kui ka autoliikluses.

Linnasõidu start antakse raekoja tagant reede õhtul pärast kella 20. Summutite lõrisedes tuiskavad masinad Lossi tänava munakivisillutisel ülesmäge. Riigikohtu ja endise sünnitusmaja vahelt läbi, üle Baeri tänava, seejärel tuleb pööre Liivi tänavale.

Eesti Rahva Muuseumi hoone juures teevad autod järsu pöörde vasakule ja sõidavad mööda Veski tänavat Kuperjanovi tänavani. Seal tuleb 90-kraadine pööre kesklinna suunas ja sõidetakse Vallikraavi tänava alguseni. Vallikraavi tänavalt algab uus munakivilõik ning sama teekate jätkub finišini. Aeg läheb kinni omaaegse Tartu kunstimuuseumi juures Vallikraavi tänaval.

Reede hommikul kella seitsmest on keelatud rajale jäävatel tänavatel parkida. Õhtul kell 18 suletakse kogu autoliiklus ning kella 18.15st alates ei lubata vabalt ringi kõndida ka jalakäijail. Liiklus taastub kella 22 paiku.

Rally Estonia MTÜ Tartu katse liikluskorraldaja Teet Lepikso märkis, et publikul on ilmselt parem kiiruskatset jälgida stardis ja esimeses kurvis, sest Pirogovi parki mahub pealtvaatajaid üsna palju. Samuti on ohutu Inglisilla ja Kuradisilla piirkond. Toomel peavad autod läbima ka heinapallidest ehitatud takistuse. Ralli korraldajad rõhutavad siiski, et Ingli- ja Kuradisild ise pole mõeldud võidusõidu jälgimiseks, vaid rajaületuseks.

Atraktiivne koht on arvatavalt Toomemäelt allasõit ja kiire parempöördega kurv Liivi tänavasse. Ka pöördel Veski tänavast Kuperjanovi tänavasse ja Kuperjanovist Vallikraavi tänavasse on publikuala.

Ilmselt kipub publik Vallikraavi tänava järskudele servadele. Seal tuleb korraldajail olla siiski tähelepanelik, et huvilised rajale liiga lähedale ei valguks. Publikule on ette valmistatud spetsiaalsed piiratud alad. Nõlvadele turnima inimesi ei lubata. Lepikso rõhutas, et ralli on ohtlik spordiala ja tuleb kuulata turvatöötajate korraldusi.

Ohutusele soovivad Rally Estonia korraldajad pöörata erilist tähelepanu, sest on kõigi huvides, et ei korduks hiljutine traagiline Harju ralli juhtum, kus hukkus kolm pealtvaatajat.

Elvas ja lõunapool

Liikluspiiranguid on oodata ka mujal maakonnas. Näiteks Elvas on laupäeval, 18. juulil liiklus mitmel pool – Pargi, Kesk, Jaani, Põik ja Turuplatsi tänaval – suletud kell 17.15–21.

Lõviosa katsetest on Põlva ja Valga maakonna teedel ning kiiruskatsed ulatuvad ka Võru maakonda. Otepääl on liikumiskeeld Valga maanteel alates Konsumist kuni Otepää-Nüpli-Sihva teeristini 17. juulil kell 8–18, 18. juulil kell 7–20 ja 19. juuli kell 7–16.

Laupäeval ja pühapäeval sõidetakse rallikatsed Lõuna-Eesti teedel ja täpsema teabe teelõikude kohta, mis on suletud ja millises ajavahemikus, saab veebilehelt rallyestonia.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles