Kunst lööb näkku lippude rippudes

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarit Murka annab autogrammi.
Maarit Murka annab autogrammi. Foto: Margus Ansu

Tartu kunstimaja ülemise korruse kahes külgtoas ripuvad tuuletult NATO liikmesriikide 28 lippu, mille loomulikud erksad värvid on asendatud hallide toonidega. Värvid tilguvad kaldpinnale kahe toa vahelises suures saalis.

Kunstnik Maarit Murka on oma kolmeruumilises installatsioonis «Kontakt» suurimas saalis lisaks tilkuvatele värvipottidele tsiteerinud riiklikku juhtnööri selle kohta, kuidas riigilipu eest hoolitseda.

Pärast Afganistani

Sealsamas teksti kõrval on neli fotot ja ühel neist on näha Eesti Vabariigi lippu õigetes värvides. See ripub kõrgel mastis fotol, mis on jäädvustanud Murka kunstitegu Afganistanis. Ühtlasi on see viide tema samasisulisele näitusele «Missioon», mis oli välja pandud sügisel riigikogus.

Kontakt on Murka sõnul kokkupuude millegagi, mis on hetkel tundmatu ja kasutatavas süsteemis võõras. Lahingus tähendab kontakt võitlust vastasega, kunstnikul on esimene kontakt teemaga, teine publikuga.

Tema näitus «Kontakt» tõlgendab meie kaasaja poliitilisi kontakte, mis avalduvad sõjalises vormis. Kolme ruumi installatsioon on tervik, mis viitab meid ümbritsevale mustvalgele süsteemile. Kuid värvid ei ole maailmast kadunud, kunst on suuteline need ka kõige värvitumal ajaloohetkel esile tooma.

Väga värvikad kirjad

Väga värvikad on sisu poolest graafik Richard Kaljo (1914–1978) kirjad tütrele Kaile ja naisele Miale, aga samuti paberitükkidele kirja pandud ja seintele kinnitatud mõtteavaldused. Need ühtekokku moodustavadki Kai Kaljo video «Isa kirjad».

Kirju loeb kolmveerandtunni­ses videos Peeter Volkonski. Kaamera näitab enamasti just neidsamu ridu, mida näitleja parajasti ette loeb. Nõnda on ühtlasi näha, et Richard Kaljo on justkui mõelnud, mida peaks ettelugeja rõhutama. Kirjapilt on üsna kunstipäraselt graafiline.

Kunstnik on mõneski oma hinnangus kolleegide ja vähemalt korra ka kunstipubliku kohta üsna äge. Nii näiteks saab videos näha ja kuulda tema lauset: «Selleks, et kunsti teha, peab harilikud inimesed eemale peksma ja nende molud täis sõimama.»

Kohata võib ka ropendusi, kuid üle kõige kumab graafiku jumaldav suhtumine on tütresse ja unistamine, et temastki kujuneb kunstnik.

Kai Kaljo sõnul armastas tema isa väga Tartut, kus möödus tema noorus. Kirjades on mõni koht ära mainitud ja neid saab videos ka vaadata. Korra vilksatab isegi Postimehe maja, sest Richard Kaljo käis taskuraha teenimas ajalehepoisina.

«Isa kirjade» ja «Kontakti» kõrvale saab Tartu kunstimajas vaadata veel üht uut näitust. See koosneb noore maalikunstniku Margus Loki viiest väga suurest maalist. Teda on inspireerinud keegi kaunitar ja kass.

Näituse «Blondiin ja valge kass» vaatamiseks tuleb minna kunstimaja sisehoovi kaudu monumentaalgaleriisse.

Tartu kunstimajas

• Tartu kunstimajas (Vanemuise 26) saab vaadata kolme uut näitust.

• Teise korruse saalis ja kahes kõrvaltoas on Maarit Murka «Kontakt».

• Alumise korruse väikses saalis on Kai Kaljo «Isa kirjad».

• Monumentaalgaleriis on Margus Loki «Blondiin ja valge kass».

• Näitusi saab vaatamas käia 9. märtsini.

Allikas: Tartu Kunstnike Liit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles