Jääraudadest on saanud defitsiit

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Vassili Bobrovil on oma tööpõllult jää lõhkumiseks kaks vahendit – raske raudkang ja väike jääraud.


Viltuse maja kõrval eile kõnniteed puhastanud mees rääkis, et ainult jäärauaga ei tee väga paksu kihi korral midagi ära, sellega võib toksima jäädagi.



Kõigepealt tuleb ikka raudkangiga tükid lahti lüüa ja siis saab jäärauaga tasandada.



See raud sobibki pigem siis, kui on vaja lahti saada õhemast jääkihist või teha oma trepile või sissesõiduteele igapäevast hooldust.



Poest otsas


K-Rautakesko klienditeenindaja Rainari Argel rääkis, et neil on sellel talvel müügil olnud kahesuguseid jääraudu, kuid mõlemad müüdi läbi jaanuaris. Eri firmade toodete hindade vahe oli 100 krooni: Fiskarsi jääraud maksis 299 ja Luxi oma 199 krooni.



Mõlemad jäärauad on puust varrega, erinevus on tera tegemiseks kasutatud metallis. Argeli sõnul on Luxi toode veidi painduvam ja võib suure surve all ilmselt järele anda. «Aga seda saab kasutada küll, meil endal on siin selline,» ütles Argel. Tema teada aga ei ole uut jäärauasaadetist oodata.



Kauplusest Parem Käsi ütles müüja, et jäärauad on ammu otsas ja ilmselt ei ole neid ka juurde tulemas.



Jääraudu importiva ASi Aluoja müügi- ja ostumänedžer Ülo Kriibi märkis, et kui kauplused tellimusi ei tee, siis jääraudu ilmselt tõesti juurde ei tellita. Et tegemist on hooajakaubaga, mis sõltub ilmast, on selle suures koguses tellimine üsna riskantne.



«Meie ka kogu riski ei taha võtta. Täna tellid, homme on sula ja siis on sul käes 2000 jäärauda, mida pead detsembrini hoidma,» rääkis Kriibi, miks ilmselt ka praegu kauplused uusi tellimusi ei tee.



Lätis piisavalt


Kriibi sõnul toodi neid tööriistu sel hooajal Eestisse küll mitu korda rohkem kui muidu, kuid need said ikka kiiresti otsa. Lätlased võtsid aga tellimisel südame rindu ning neil ei tohiks jääraudadest sel aastal puudust tulla.



Tänavapuhastuse ASi Tartu osakonna juhataja Toomas Joost ütles, et nemad kasutavad jääraudu harva, näiteks sildadel või seal, kuhu on räästast tilkunud paksem jääkiht.



Kuna odavad tooted karmi kasutamisega aga kuigi kaua vastu ei pidanud, siis keevitasid nad veel paar aastat tagasi töökindlaid jäälõhkujaid ise kokku.



Tee ise jääraud


• Töökindla jääraua saab teha ka ise, kui näiteks metalltoru otsa  keevitada kirves. Selline võib olla isegi parem kui mõni poest ostetud, sest on läbini metallist ja raskem.



• Muidugi võib proovida kirvest niisama mõne toki külge siduda, kuid selline tööriist toob ilmselt rohkem vaeva ja õnnetust. Pigem siis kasutada jäälõhkumiseks juba tavalist kirvest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles