Tähelepanu! Lumelabidad valmis panna!

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmajaama ennustuse järgi on lähipäevil mõistlik lumelabidad käepärast hoida.
Ilmajaama ennustuse järgi on lähipäevil mõistlik lumelabidad käepärast hoida. Foto: Sille Annuk

Täna, homme ja ülehomme pole meil lumerookimisest pääsu. Aga kas Tartus tuleb rassida vähe, mõõdukalt või üsna kõvasti, polnud eile veel kindlalt teada.


Läänemerel tekib reedel väike tsüklon, mis liigub Riia poole, teatas Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut (EMHI). See tähendab, et Kagu-Eestis tugevneb idatuul, tihe lumesadu ja tuisk algab täna enne keskpäeva. «Reedel sajab kogu päeva,» kinnitas Tartu lennujaama ilmateenistuse meteoroloog Irina Starovoitova.



Eile pakkus ta, et Tartus hakkab sadama reede hommikul kella kaheksa paiku. Kella ühe paiku päeval muutub sadu tugevaks, kõvasti puistab lund umbes poolteist tundi. Siis sadu nõrgeneb, kuid ei lõpe.



Sajab ja tuiskab


«Rohkem sajab Otepääl, Põlvas ja Võrus,» märkis Irina Starovoitova. Eile pakkus ta Tartus suure saju tõenäosuseks 60 protsenti.



Kui suur sadu algab täna kella ühe paiku päeval ning lõpeb paari tunni pärast, siis Ülenurmel asuvas lennujaamas ükski reis ära jääda ei tohiks. «Aga laupäeval küll ilmselt lennuilma pole,» ütles Irina Starovoitova.



EMHI andmetel on laupäeval Kagu-Eestis tõenäoliselt ülekaalus pinnatuisk tugeva ida- ja kirdetuulega, mis lõõtsub kiirusega 10–15 meetrit sekundis. Tugevamate puhangute kiirus on 18–22 meetrit sekundis. Külma on päeval 6–12 kraadi.



Õhtupoolikul hakkab alates Lõuna-Eestist jälle lund sadama.


Pühapäeval võib tuul veidi nõrgeneda, kuid sadu muutub tihedamaks. Tuisk kestab, külma on päeval 5–12 kraadi.



Kas tuleb uus rekord?


Lumikate võib EMHI andmetel reede, laupäeva ja pühapäeva jooksul Kagu-Eestis kasvada kuni 15 sentimeetrit.



Eile hommikul oli lume paksus Tõraveres töötava EMHI Tartu meteoroloogijaama vaatlusväljakul 40 sentimeetrit. «Põldudel on lund isegi rohkem, oma 43 sentimeetrit,» kinnitas klimatoloog Ain Kallis.



Eilne lume paksus jäi aga Tõravere rekordile veel alla: kõige paksem ehk 43 sentimeetrit oli lumi meteoroloogide vaatlusväljakul 1982. aasta 6. veebruaril. Võib vabalt juhtuda, et juba täna õhtuks on see rekord purustatud.



«Tartu kandis on olnud veel paksematki lund,» lisas Ain Kallis. Näiteks 20. sajandi alguses mõõdeti ühel aastal Tartus Toomemäel lume paksuseks 80 sentimeetrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles