Kodukohvik karlovlasele

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Karlova apteek, kus töötab kohvik Anna Edasi
Endine Karlova apteek, kus töötab kohvik Anna Edasi Foto: Sille Annuk

Esimese maailmasõja alguseks, kui Karlova polnud veel Tartu linnaosa, oli seal rajatud juba üle saja väikeäri, mille kunagist paiknemist võib tänapäevalgi aimata lõigatud nurgaga majade ja neilt nurkadelt avanevate uste järgi.


Kooperatiiviajastu käivitas taas hulga väikepoode, mis viimasel kümnendil, suurte selvehallide jõudsa siginemise ajastul, üksteise järel taas kinni läksid. Nende taastärkamist on raske aimata, kohvikumõtteid sigib aeg-ajalt aga ikka. Näiteks juhtus nii Tartu linnadendroloogi Silver Urbase ja tema kondiitrist abikaasa Birjo Urbase peas.



Kevadel loodavad Urbased avada Tähe tänavas kunagise restorani Kaseke vastas mõnekümneruutmeetrise koduse kohviku.



«Sellesse astudes võiks inimesel olla tunne, et ta viibib kellegi elutoas,» kirjeldab Silver Urbas. «Mõtleme eeskätt kar­­lovlastele, kellel kesklinna kohvikuisse on lihtsalt kaunis pikk tee minna. Alalise kohviku idee saime Karlova päevadel, kui tegime ühepäevakohvikut ja paljud inimesed kiitsid.»



Urbase sõnul püüab ta kaasaga luua eeskätt mõnusa seltskondliku äraolemise paiga tassi kohvi ning saiakese või koogiga. Alkoholi menüüsse ei plaanita, nagu ka toekaid mitmekäigulisi lõunaid. Magusa kõrval pakutakse ehk vaid suppi.



Kohviku nime Anna Edasi ei pea mõistma nii, et oma äranäritud koogitüki võib jätta lauaservale järgmist kundet ootama. Anna Edasi oli Birjo vanaema nimi.


Muide, Birjo ametinime ütleb Silver meelsasti vanamoodi: suhkrupagar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles