Liignoored pidutsejad pressivad klubisse sõbra dokumendiga

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu ööklubid on viimasel ajal hädas alaealistega, kes üritavad peosaali pääseda valedokumendiga. Paraku ei anna lapseohtu pidutsejad endale aru, et vahelejäämine toob kaasa kriminaalasja.


Lõuna prefektuuri patrullpolitseinikud Kalmer Mägi ja Rainer Peetsmann kinnitavad, et viimasel ajal möödub vähe öid, mil keegi valedokumendiga ööklubisse pääseda ei üritaks. Paraku ei mõista need noored inimesed, et selline teguviis on raske kuritegu ning kriminaalasi rikub nende tuleviku.

Vaatamata sellele, et Tartu politsei püüab noori nende väärast teguviisist pidevalt informeerida, esineb teise inimese dokumendi kasutamist üha sagedamini. Möödunud nädalal registreeriti Tartus selliseid juhtumeid tervelt kuus.

Ka omanik saab karistada

Lõuna prefektuuri korrakaitsebüroo ennetusteenistuse politseileitnant Marina Paddar märkis, et valdav osa noori, kes sõbra isikutunnistusega vahele võetakse, ei saa üldse aru, kui raske kuriteo nad toime panevad. Alles kokkupuude uurijaga paneb nad tõsisemalt mõtlema ning teist korda pole kedagi sarnaselt rikkumiselt tabatud.

End valedokumenti esitades kellegi teisena esitlemine toob automaatselt kaasa kriminaalasja ning seadus näeb selliste tegude puhul ette 1500 kuni 15 000 krooni suuruse karistuse või kuni kolmeaastase vangistuse.

Kriminaalasi varases nooruses paneb aga pitseri kogu ülejäänud elule ja karjäärile. Paddari sõnul võtavad tööandjad politseiga sageli ühendust ning küsivad ka 30-aastaste inimeste kohta, kas karistusregister nende nime taga on ikka puhas. Osad riigid ei anna viisat inimesele, keda on kriminaalkorras karistatud.

Eraldi paneb Paddar noortele südamele, et täpselt samasugune karistus ootab ees ka täisealist inimest, kes alaealisele oma dokumendi vabatahtlikult andis.

Valedokumentidega patustajad kirjeldab Paddar kui tavalisi noori inimesi, kes varem politseiga kokku ei ole puutunud. «Kannatage veel see aasta-kaks, ei ole mõtet oma noort elu ära rikkuda,» sõnas seadusesilm.

Hüpe alates septembrist

Kui mullu puutus Tartu politsei valedokumente esitanud neidude-noormeestega kokku heal juhul 2-3 korda kuus, siis septembri algusest kuni siiani on läinud olukord selles vallas järjest hullemaks. Viimasel ajal alustab politsei keskmiselt 10 valedokumendiga seotud kriminaalasja kuus.

Reedel ja laupäeval registreeriti ainuüksi ööklubis Tallinn viis juhtumit, kus noor inimene üritas talle mittekuuluva isikutunnistusega peole pääseda. Neist neli olid 16-17-aastased neiud ning üks 17-aastane noormees.

Paddar soovis eraldi kiita Club Tallinna turvameeskonda, kes petturid on avastanud. «See klubi peab oma nimest,» leidis politseileitnant.

Tema sõnul saavad probleemi lahendamisel palju ära teha nende laste vanemad. Mitte ainult kuulata võsukese juttu, et sõber või sõbranna läheb ka peole, vaid ka kontrollida, kas see vastab tõele ning kuhu ja kuidas täpselt minnakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles