Tartus kohalikke makse esialgu ei lisandu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu raekoda.
Tartu raekoda. Foto: Sille Annuk

Tartu linnavalitsus ei kavatse praeguste plaanide järgi kehtestada lisaks ühtegi kohalikku maksu nagu müügimaks või paadimaks, millega Tallinn hiljuti välja tuli.

«Sellist maksude lisamise plaani pole,» kinnitas Tartu abilinnapea Karin Jaanson. «Praeguses raskes majandussituatsioonis, kus riigi tasandil on niigi maksukoormust suurendatud, mõjub majandusele ääretult pärssivalt, kui hakata veel kohalikul tasandil makse tegema.»

Praegu kehtib Tartus kohalikest maksudest reklaamimaks, teede ja tänavate sulgemise maks ning parkimistasu, mis tõid möödunud aastal linna kassasse 14,931 miljonit krooni. Järgmise aasta eelarves on linn planeerinud saada kohalike maksude arvelt 11,6 miljonit krooni.

Peale kolme praegu kehtiva kohaliku maksu oleks linnal võimalik kehtestada kohalike maksude seadusest tulenevalt veel müügimaks, paadimaks, mootorsõidukimaks, loomapidamismaks ja lõbustusmaks.

Jaanson nentis, et linn on vaadanud kõik kohalikud maksud üle ühe võimalusena tulusid suurendada, kuid pole maksude lisamise plaani tõsiselt siiski kaalunud. «Läksime seda teed, et vähendame kulutusi, mitte ei tõsta makse,» märkis abilinnapea.

Kui suure summa aastas tooks näiteks linna kassasse müügimaks, ei osanud Jaanson öelda. «Kuna me seda varianti ei kaalu, siis me ei tee ka detailseid arvutusi, ja ilma analüüsita oleks ennatlik mingi summa välja öelda,» selgitas ta.

Mõne uue kohaliku maksu kehtestamine võiks Jaansoni sõnul kõne alla tulla siis, kui majandus näitab selgelt taastumise märke ja töökohti hakkab juurde tulema. «Maks kehtestatakse ju ikkagi inimestele, kellelt ei saa nõuda ülejõu käivat,» ütles Jaanson ja tõi näite, et ettevõtjad on linnale praegugi juba 20 miljonit krooni tulumaksu võlgu. «Mis lisamakse me siis veel teeme?» küsis abilinnapea retooriliselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles