Masu paneb ilutulestikufirmad pingutama

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ove Maidla / Postimees

Ehkki Tartu kulutab varasemate aastatega võrreldes aastavahetuse ilutulestikule vähem raha, ei jää tulemäng abilinnapea Jüri Sasi sõnul varasemast sugugi lahjemaks. «Raske aeg sunnib firmasid loovamaid lahendusi otsima.»


Esmaspäeval jõudsid raekotta viimased pakkumised ning raad peab parima välja valima nelja huvilise hulgast. Kinnised ümbrikud avatakse raekojas homme pärastlõunal.



Sasi kinnitusel käis linnavalitsuse ametnikel peast läbi ka mõte, et äkki jätaks raskel ajal raha taevasse laskmise üldse ära. Paari nädala eest kummitas Eestit ka veel seagripi epideemiaoht. «Kuid otsustasime, et väikest rõõmu võib linlastele siiski lubada.»



Linn paneb aastavahetuse ilutulestiku korraldamiseks välja 30 000 krooni. Sellele lisavad omalt poolt panuse ka mitmed Tartu ettevõtted. Näiteks lubas AS Salvest toetada saluuti 5000 krooniga, Estiko ja Atlantis panevad lisaks kumbki 3000 krooni. Õla on lubanud alla panna ka Kaubamaja, A. Le. Coq, Rand ja Tuulberg ning Nordecon, kuid nende toetussummad ei ole veel teada.



Hinnad näikse aga olevat kukkunud, sest üks pakkuja on lubanud ka pelgalt linna pakutud summaga korraldada seitsmeminutilise tuleetenduse.



Erinevalt eelnenud aastates ei püüa keegi raskel ajal ilmselt linna korraldatava tulevärgiga konkureerida, oletas Sasi. «Arvatavalt kulutavad inimesed paugutamiseks vähem raha.» Sellest hoolimata on raad paika pannud, et ilutulestiku avaakord peab olema võimas ning kogu tulemöll kaugele näha.



Sõltuvalt ilmast tuleb konkursi võitjal valmis olla ka sellest, et tulemängu kontseptsiooni peab käigu pealt muutma. «Kui tuleb näiteks tihe udu,» tõi abilinnapea näite.



Udu puhul ei ole mõtet suuri rakette mitmesaja meetri kõrgusele kõmmutada, kuna neid ei ole läbi udu lihtsalt näha ning ilutulestik peab olema madalam. Selge ilmaga on võimalusi aga rohkem.



Sasi lisas veel, et eeldatavalt saavad tartlased aastavahetusel näha efekte ja lahendusi, mida Emajõe kallastel varem nähtud ei ole. Tulevärk lastakse taevasse Atlantise ja Võidu silla vaheliselt alalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles