Miks ei põle tänavavalgustus veel 10-15 minutit kauem?

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavavalgustuspost
Tänavavalgustuspost Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees
Praegu kustub Tartu tänavavalgustus hommikul kell kolmveerand kaheksa, kui on veel päris hämar. Kas poleks mõistlik nihutada tulede väljalülitumist 10-15 minutit hilisemaks, et lapsed saaksid ohutult kooli?

Vastab Tartu linnamajandusosakonna juhataja asetäitja Andres Pool:

Kuna ööd lähevad järjest pikemaks, on see varsti iseenesest nii. Varem käisid lülitused pimeduse järgi, anduri abil. Nüüd käib astronoomilise kella järgi, päikesetõusu ja -loojangu järgi. Sealt tuleb see jama, et kui on pilves ilm, on tänavavalgustuse kustudes veel hämar.



Kas see pole koolilaste eluga mängimine, kui poolpimedas tänavavalgustus välja lülitada?


Vastab Tartu abilinnapea Margus Hanson: Enamiku aastast inimesed tulede kustumist ei märka, sest nad on kas juba tööl või pole kodust väljuda jõudnud. Kui tulede kustumine satub just sellisesse aega nagu praegu, võiks ilmselt küll lasta neil kauem põleda.



Kui suur on lisakulu, kui valgus kustub veerand tundi hiljem?


Peast ei oska öelda, aga võib olla mitukümmend tuhat, kui mitte sada tuhat krooni. Aga kui valguse kustumise hetk on probleemiks, kaalume tulede põlema jätmist kella kaheksani. Kui kulutus on põhjendatud, peame selle tegema. Aeg on tõesti pime ja pole ka lund valgust peegeldamas.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles