Kaks riigikogulast ootavad Tartu abilinnapea kohta

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakond on linnamajanduse abilinnapea võimaliku kan­didaadina jutuajamistes maininud riigikogu liiget ja ansambli Meie Mees solisti Aivar Riisalu.
Keskerakond on linnamajanduse abilinnapea võimaliku kan­didaadina jutuajamistes maininud riigikogu liiget ja ansambli Meie Mees solisti Aivar Riisalu. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Kas Tartu abilinnapeatooli ootavad riigikogulased Aivar Riisalu ja Hannes Astok selle ka saavad, eile veel ei selgunud. Uus võimukolmik vaidles läbi koalitsioonilepingu sõnastust ja ametikohtadeni veel ei jõudnud.



Reformierakonna Tartu piirkonna esimees Urmas Kruuse ütles eile õhtul enne kella 17, et kell 13 alanud läbirääkimistel käidi veel kord üle koalitsioonilepingu tekst ja arutelu jätkub kell 19, pärast Tartu Postimehe trükki minekut.



Kruuse sõnas, et vaevalt õnnestub õhtutundidel ametikohtade arutamiseni jõuda, hea, kui selleni tänagi jõutakse, ning ta ei välistanud, et läbirääkimised jätkuvad veel ka homme.



Vaheaeg võeti eile kell 17, et uues võimuliidus osalejad saaksid omakeskis aru pidada.



Kruuse viivitab


Rahvaliit ja Keskerakond on loodava võimuliidu võimalikult tööjaotuselt katet kergitanud või vähemalt oma ettepanekuid tutvustanud, Reformierakond aga esialgu vaikib. Kruuse kinnitas, et ametikohtade jaotust hakkab ta arutama siis, kui koalitsioonileping koos.



Viiteid on tehtud, et võimalik võiks olla senise kohtadejaotuse säilitamine, aga inimesi vahetub.



Keskerakonna Tartu piirkonna esimees Aadu Must ütles, et võimaliku ametikohtade jaotuse osas oli mitteametlik vestlus huvide kompimiseks juba üleeile õhtul kell pool kaheksa lõppenud delegatsioonide ametliku kohtumise järel.



Must ütles, et traditsiooniliselt on volikogu esimehe koht Tartus olnud koalitsioonis suuruselt teise erakonna täita.



Must nimetas ka, et Keskerakonna soov oleks uues linnavalitsuses saada kaks abilinnapeakohta.



Ta lisas, et mõelda võib ka nii, et volikogu esimehe ametisse asub seni sotsiaalvaldkonda juhtinud Vladimir Šokman ja seni reformierakondlase Margus Hansoni täidetud linnamajanduse abilinnapeakohta tuleks täitma Aivar Riisalu.



Riisalu oma 763 häälega tegi keskerakondlastest Musta järel teise tulemuse. Seejuures olevat Riisalu puhul mõeldav üksnes see ametikoht.



Musta öeldust järeldub, et Keskerakond plaanib senise volikogu esimehe Olev Raju asendamist.



Rahvaliidu Tartu linnaühenduse esimees Karin Jaan-son ütles enne eilseid koosolekuid, et nemad on huvitatud linnavalitsuses abilinnapea ametikohast ja valdkond võiks olla jätkuvalt rahandus ja ettevõtlus.



Astok tahab tagasi


Reformierakonnale jääks enne koosolekute algust saadud info kohaselt lisaks linnapea kohale ka kaks või kolm abilinnapeakohta ning volikogu aseesimehe ametikoht, mille ühe võimaliku pretendendina on nimetatud Estiko juhatuse esimehe Triin Anette Kaasiku nime.



Tõenäoliseks on peetud Väino Kulli ja Jüri Sasi lahkumist linnavalitsusest.



Samas kinnitas Vabadussilla ehitamise eestkõnelejaid Hannes Astok eile Tartu Postimehele valmidust loobuda tööst riigikogus ja asuda abilinnapea ametisse või ka volikogu aseesimehe kohale, kui erakond seda peaks vajama.



Astok ütles aga, et arvestades rahvalt saadud vägevat mandaati on linnapea Urmas Kruuse valida, keda ta oma meeskonda kutsub. «Volikogu tööga seonduv on aga volikogu rida,» lisas ta.



Kruuse ütles, et ei saa vastata, millist ametiposti ta Astokile Tartus näeb, sest ametikohtade jaotust uue koalitsiooni erakondade vahel ei ole arutatud ega ka seda, kes neid ametikohti täita võiksid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles