Raamat viib lugeja jalutama

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Siilivask ja Tõnis Kimmel, «Tartu I. Südalinn ja Toometagune». 
Tallinn, 2009, 224 lk.
Mart Siilivask ja Tõnis Kimmel, «Tartu I. Südalinn ja Toometagune». Tallinn, 2009, 224 lk. Foto: Repro

Eile esitles Solnessi Arhitektuurikirjastus sarja «Jalutaja teejuht» kuuendat raamatut «Tartu I. Südalinn ja Toometagune». Esitlus oli Tartu südalinna ühes hoones, mille kohta autorid on üles otsinud muu hulgas ka mõned laused ühest vanast ajakirjast.


«Sees hõljuvad puudripilved aina üles-alla. Sisse tulles oled nagu kohviku peegelpinnal – siin on kohvik sobiv daamide uute rõivaste demonstreerimiseks,» kirjutab 1935. aasta Huvitav Žurnaal.



Fakti- ja pildirohke


Jutt on Athenast, mille õhustik on praegu asjalikum kui toona. Isegi restoranis. Lausa selline, et sobib arhitektuuriajaloolase Mart Siilivase ja arhitekti Tõnis Kimmeli fakti- ja pildirohke raamatu tutvustamiseks.



«Esimene Tartut käsitlev «Jalutaja teejuht» tutvustab Emajõe ja raudteejaama vahele jäävat südalinna ala. See on jagatud erinevateks jalutuskäikudeks, mis kulgevad kohati läbi tagahoovide, kohati fassaadide vahel põigeldes,» kirjutab Kimmel eessõnas. «Nende majade vahelt on läbi voolanud suurem osa sellest, mida nimetame Eesti kultuuriks.»



Raamatu lehitseja märkab, et tekstid ja osa pilte on nummerdatud. Esi- ja tagakaane siseküljel on Tartu kaart, kust võib numbrite järgi leida nende piirkondade ja hoonete asukoha.



Kolm raamatut


Kirjastuse tegevjuht Joanna Adler rääkis, et Tartu kohta peaks välja andma vähemalt kolm raamatut. Millal need jalutajate kätte jõuavad, ei ole veel teada.


Sarja eelmine raamat tuli trükist mullu hilissügisel ja juhatas jalutama Pärnus. Järgmine, «Kadriorg», ilmub tuleval aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles