Ametniku kodu ette tekkis eksklusiivne parkimiskast

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haagi kodumaja juurde joonistatud parkimiskoht.
Linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haagi kodumaja juurde joonistatud parkimiskoht. Foto: Margus Ansu

Pärast Tartu menetlusteenistuse suvist rünnakut autode osaliselt kõnniteele parkijate vastu on mitmed linlased küsinud kodu juurde erandit lubavat teekattemärgistust ja esimesed õnnelikud ka saanud.


Vana liikluseeskiri lubas autosid kõnniteel parkida, kui jalakäijatele jääb vabaks vähemalt 1,5 meetrit, uus on karmim. Osaliselt või täielikult auto kõnniteel parkimine on lubatud vaid siis, kui seda lubab kas liiklusmärk või teekattemärgistus.



Menetlusteenistuse ametnikud tegid reidi ka linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haagi kodutänaval ja linnaametniku proua sai eeskirjarikkumise eest hoiatuse. Tänav on seal kitsas ja kui mõlema poole elanikud autod teele pargiksid, ei mahuks teised enam mööda.



Niisiis tellis Haak liikluskorraldusteenistuselt teekattejoonise ehk ühele autole mõeldud parkimiskastikese, mis lubab autot parkida viisil, nagu seda tervest mõistusest lähtudes on kogu aeg tehtud, aga mida liikluseeskiri jooniseta ei lubanud. Haagi naabrid loobusid kastikese joonistamise pakkumisest.



Haak osutas, et tegu pole talle eksklusiivselt joonistatud kastikesega, sest sellesse võivad parkida kõik ja pealegi saavad teisedki linlased sellist asja oma kodu juurde tellida.



Tartu liikluskorraldusteenistuse juhataja Tõnu Luk­­mann ütles, et sellist teekattejoonist on tõesti võimalus taotleda kõigil ja mitmed on seda võimalust ka kasutanud. Kuivõrd teekattemärgistuse raha oli linnaeelarvest juba otsas, taotles osakond linna reservist lisa ja 50 000 krooni saigi.



Selle raha eest on nüüdseks märgitud kümmekond kohta Näituse-Kooli ristmiku juures, samas suurusjärgus Akadeemia tänaval. Mõnel pool Kalda 6 juures, Kalda-Ihaste ristmiku juures ja Akadeemia tänavas on selle raha eest värvitud maha ka parkimist keelavad jooned.



Linn ei ole selliste erisust lubavate parkimiskastikeste tellimise võimalust reklaaminud, sest raha pole kuigi palju. Ühe auto koha jagu joone värvimist maksab ligemale 100 krooni. Kas küsitud paika parkimiskohti ka maha värvida saab, sõltub kõnnitee laiusest, samuti ristmikest ja väravakohtadest.



Lukmann ütles, et jooned võivad kodanikud ja asutused ka ise maha märkida lasta, aga enne tuleb liikluskorraldusteenistuses kooskõlastada eskiisprojekt.


Tänavu selleks tööks varutud linna raha jääb aga ilmselt kasutamata, sest ilm on juba liiga külm ja märg.



Taotluse märgistuse saamiseks võib saata lmo@raad.tartu.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles