Lennujaam üllatab ajalooga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestuskivi Ülenurme lennujaama lähistel.
Mälestuskivi Ülenurme lennujaama lähistel. Foto: Margus Ansu

Üle kolmekümne aasta tagasi, 1976. aastal, rajasid Balti sõjalaevastiku ehitajad Ülenurmele lennurada ning said selle valmis enne tähtaega, 25. parteikongressi ajaks.


Sündmuse tähistamiseks vedasid ehituskangelased kohale mehekõrguse kivi ja paigaldasid sellele venekeelsete kirjadega plaadi, kus üles märgitud nende teened maandumisraja ja ruleerimisteede ennetähtaegsel kasutusse andmisel. Kivi seisab senimaani Tartu lennujaamas ja tervitab platsinurgast õhuvärava kaudu saabujaid.



«See on ajalugu,» sõnas lennujaama juhataja Rein Mark ja lisas, et arvamusi kivi kohta on erinevaid. Mõni ütleb, et venekeelsel mälestusmärgil ei peaks tänapäevases lennujaamas kohta olema, teistel pole kivi vastu midagi.



Kui kivimürakas ja kirillitsaga täidetud plaat sellel kellelgi väga silma riivama hakkab, võib Margi sõnul plaadi ära võtta, müraka kinni katta või hoopis minema viia. Seni aga võib iga Riiast või Stockholmist saabunu kiviga tutvuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles