Kooliremont keskendus spordile

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu vene lütseumi remonditud võimla toob kehalise kasvatuse õpetajaile Irina Nebogatovale (vasakul) ja Tatjana Trešalovale naeru näole.
Tartu vene lütseumi remonditud võimla toob kehalise kasvatuse õpetajaile Irina Nebogatovale (vasakul) ja Tatjana Trešalovale naeru näole. Foto: Sille Annuk

Võrreldes mullusega tõmbas Tartu linnavalitsus tänavu koolide remonti peaaegu poole jagu koomale, panustades peamiselt nelja kooli sportimistingimuste parandamisse.


Läinud aasta linnaeelarvest koolidele eraldatud 75 miljoni remondikrooni kõrval paistab tänavune 7,8 miljonit krooni lausa nadi. Sisuliselt pole kukkumine siiski kümnekordne, vaid natuke üle 42 protsendi. Tervelt 61,5 miljonit krooni moodustas mullu Kesklinna kooli 2007. aasta ehitusarve tasumine tagantjärele.



Ühena vähestest koolijuhtidest on vastu uut õppeaastat põhjust rahuloluks Uues tänavas asuva vene lütseumi direktoril Alina Braziulenel.



«See on tõesti suurepärane,» libistas Braziulene rahuloleva pilgu üle vahtraparketist võimlapõranda, mis läikis eile veel ühegi kriimuta. «Õiget riietusruumi meil ju varem polnudki, see sai nüüd poole suuremaks.»



Remont jupikaupa

Tartu linnavalitsuse linnavarade osakonna ehitusteenistuse juhataja Priit Metsjärv märkis, et üle 40 aasta ainsagi kapitaalremondita seisnud vene lütseumi hoone täielikuks noorenduskuuriks on  projekt tehtud, kuid ellu saab seda viia jupikaupa.



2007. ja 2008. aastal tehti 22 miljoni krooniga koolimaja teise, kolmanda ja neljanda korruse täisremont. Korrastada jäävad veel esimese korruse algklassiruumid, rõivistu, bassein ning kogu kahekorruseline halduskorpus.



Metsjärve sõnul on järgmise aasta linnaeelarve planeerimine järgus, kus mitte ühelegi koolile ühtki uut lubadust veel anda ei saa.



«Kui meil on tuleval aastal kasutada sama summa mis tänavu, on hästi läinud,» loobus Metsjärv kütmast asjatut optimismi.



Tänavusest Tartu koolide remondirahast kulus vene lütseumile ligi kaks miljonit krooni. 2,2 miljonit krooni saab oma võimlale Descartes’i lütseum, kahekuune remont algab lähipäevil.



Ligi 1,6 miljonit krooni läks Kivilinna gümnaasiumi vanema hoone akende vahetuseks, 870 000 krooni Tamme gümnaasiumi kunstmurukattega palliplatsi rajamiseks, üle miljoni krooni Forseliuse gümnaasiumi võimla duši- ja riietusruumide remondiks ning arvutiklassi ventilatsioonile, 100 000 krooni Miina Härma gümnaasiumi aia ehituseks.



Abilinnapea Jüri Sasi ütles, et tänavuste ja mulluste tööde mahtu on raske võrrelda.



Uuel aastal sama tase


Kuigi ehitusfirmade pakkumised on läinud nii soodsaks, et näiteks Forseliuse koolis sai remontida kordades üle algse plaani, on tänavused tööd iseloomult kulukamad.


«On ilmne, et duširuumi ruutmeeter maksab rohkem kui klassiruumi oma,» tähendas Sasi.



Ta lisas, et kuna majanduse edasist suurt kukkumist pole põhjust karta, võib järgmiseks aastaks prognoosida selle aastaga võrreldavat linnaeelarvet.



«Arvan, et järgmisel aastal saame teha koolide heaks sama palju või isegi natuke rohkem,» loodab Sasi.



Remondiraha mullu ja nüüd


• 2008. aastal remonditi Tartu üldhariduskoole ja koolide juurde kuuluvaid rajatisi ning osteti sisustust 13,5 miljoni krooni eest. Enim raha said vene lütseum ja Mart Reiniku gümnaasium: esimene 5 miljonit teise korruse ümberehituseks ja piirdeaia tegemiseks, teine 4,4 miljonit mööbli soetamiseks.


• Tänavuste remonditööde summa on kahanenud 7,8 miljonile kroonile. Enim raha, vastavalt 2,2 miljonit ning 2 miljonit krooni, kulub Descartes´i lütseumi võimlale ning vene lütseumi võimlale.



Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles