Turujutt: Polka kukkus kahe peale

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants pakkus topsikestega mets­maasikaid, mille kilohind oli sama kallis kui kukeseentel.
Ants pakkus topsikestega mets­maasikaid, mille kilohind oli sama kallis kui kukeseentel. Foto: Margus Ansu

Veel möödunud neljapäeval maksis odavaim maasikas Tartu turul viis eurot kilo, eile lõuna ajal sai eestimaise Sonata ja Polka kätte juba keskmiselt kahe euroga. Krõbedaimat kilohinda küsiti aga esimeste kukeseente eest.

«Seened on kakskümmend eurot. Aga nad on nii kerged, et neid saab palju,» kutsus esimesi kukekaid ostma Astrid, umbes seitsmekümneaastane proua, kes seisis leti taga koos staažika turumüüja Ants Koosaga.

Seened olla pärit Värskast, kus Astridi jutu järgi pidid kõik teeääred neid täis olema. «Ma võin teile täpse koha kätte juhatada. Vaata seal piiri juurde viiva tee ääres, kus peatuda ei tohi ... Oled üldse Värskas käinud?» küsis Otepää külje alt pärit Astrid, kes on nelikümmend aastat käinud Värskas seeni korjamas.

«Ega seal nüüd väga palju ka ole,» püüdis Ants oma kaaslase juttu pisut pehmendada ja viis teema hoopis tomatitaimedele. «Laupäevaga lõpeb see äri ära. Kõik on oma kasvuhooned täis saanud ja  enam ei osta keegi,» märkis Ants, kelle viimased taimed maksid üks euro tükk.

Astrid küsis seepeale vahele, et kas te üldse teate, kuidas häid kukeseeni teha. «Ma juba tüdrukutele rääkisin,» viitas ta noortele naabermüüjatele. «Puhastage ära, aga ärge peske. Enne tegemist las seisavad natuke köögirätiku all ja siis praete suitsupekiga. Õliga ei tohi teha. Või kipub ka kärssama minema. Seened panete kuuma panni peale ja segate labidaga ringi ...»

Ants pakkus vahepeal topsikestega ka metsmaasikaid, mille kilohind oli sama kallis kui kukeseentel. Paar letti edasi maksis metsmaasikakilo aga neliteist eurot. «Olen siin kõige vanem ja mul on kõige odavam. Seal on 17, seal 20 ja seal 25,» vuristas 76-aastane Elsa.

«Kustkandi marjad on? «Seda ma ei avalda.» Tartumaalt või kaugemalt? «Tartumaalt ikka.» Aga mis maanteed pidi välja sõita? «No Võru maanteed pidi.» Kas Põlva peale keerata? «No seda ma ei ütle ...» Elsa oli korjanud viie tunniga kaheksa liitrit ning müük edenes.  

Värske kartuli ja värske kurgi sai eile kätte kahe euroga, värske hernes oli seitse eurot kilo. Neljapäevane värske hapukurk maksis kolm ja kahepäevane neli eurot. Rabarberikilo eest taheti euro, just vurritatud seitsmesajagrammise meepurgi eest küsiti kuus eurot. Turul elu keeb ...

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles