Teevaidlus riigiga muudkui venib

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuu talu peremees Ruben Poljakov istub postil, millesarnaseid lõi ta möödunud kevadel hulgi maasse, et hordidena jõe äärde pressivad kalamehed sõiduteed kinni ei pargiks.
Kuu talu peremees Ruben Poljakov istub postil, millesarnaseid lõi ta möödunud kevadel hulgi maasse, et hordidena jõe äärde pressivad kalamehed sõiduteed kinni ei pargiks. Foto: Margus Ansu

Emajõe Suursoo looduskeskuse maaomanikud ootavad pikisilmi, millal saabub Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) sõlmima nendega eratee kasutamise lepet. Kohtu etteantud tähtajad on möödas, kuid kokkulepet ei paista kusagilt.

Mullu aprillis kirjutas Tartu Postimees loo, kuidas Luunja vallas Kavastus asuva Kuu turismitalu omanik Ruben Poljakov pani RMK Suursoo looduskeskuse juurde viivale teele tõkkepuu. Läbisõitjatelt nõudis ta aga tasu eratee kasutamise eest. Sel moel võitles ta enda sõnul riigi ülemvõimu vastu.

RMK kaebas maaomaniku sellise käitumise peale kohtusse ning õigusemõistja keelas Poljakovil teed kinni panna ja selle kasutamise eest raha võtta. Samas pani ta RMK-le kohustuse jõuda maaomanikuga tee kasutamises kokkuleppele.

Aega seda teha andis kohus esmalt selle aasta 1. veebruarini. RMK advokaadi Indrek Lillo palvel pikendas kohus tähtaega 1. märtsini. «Täna (eile – toim) on 21. märts, aga minuga pole mitte keegi isegi rääkinud,» ütles Poljakov.

Ka kohtusse pole tulnud mingisugust teavet kompromissi kohta, kinnitas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Asfalti või raha

Ruben Poljakovi hinnangul on riik käitunud temaga ebaõiglaselt, sest üheksa aasta eest looduskeskust luues saabus tema kinnistule võõras rahvas, suur autoliiklus ja palju tolmu, kuid mingisugust kompensatsiooni tee korrashoiuks ei pakutud.

Poljakovil poleks enam mingeid pretensioone, kui tema kinnistut läbiv tee muudetaks tolmuvabaks.

«Kui riik ise teed ehitada ei taha, võib ta meile raha maksta ja teeme selle ise korda,» pakkus Poljakov. Samuti on ta pakkunud RMK-le teed müügiks nelja miljoni krooni eest, millest riigiasutus keeldus.

Teetüli algas maaomaniku hinnangul tegelikult aga hoopis varem, juba looduskeskuse ehitamise ajal.

Samal ajal looduskeskuse detailplaneeringuga menetles Luunja vald Poljakovi teisel pool teed asuva kinnistuosa detailplaneeringut. Ühel hetkel oli kinnistut läbiv tee tema krundist välja mõõdetud ning selle kohta tuldi temalt allkirja küsima. «Ma keeldusin teed tasuta ära andmast,» meenutas Poljakov.

Poljakovi kinnitusel pole tal ei valla ega RMK-ga siiani tee kasutamise lepingut sõlmitud. «Kuidas looduskeskus üldse kasutusloa sai, kui sinna juurde viiva tee kasutamise küsimus on lahendamata?» päris maaomanik.

Omanik peab läbi lubama

RMK-d kohtus esindava vandeadvokaadi Indrek Lillo kinnitusel on vaidlus jõudnud punkti, kus kohus pakub pooltele võimalust leppida kokku kohtuväliselt.

Omanikud on nõus andma tee avalikku kasutusse juhul, kui sellele paigaldatakse tolmuvaba kate. Eratee kasutamise küsimustega peaks Lillo hinnangul tegelema eelkõige kohalik omavalitsus.

«Arutame Luunja vallaga, kas omavalitsusel on võimalusi sellele soovile vastu tulla ning kuidas saaks RMK valda toetada,» märkis Lillo. Tema kinnitusel on vallaga käimas tihedad läbirääkimised. Varem on Luunja vallavanem Aare Anderson kinnitanud Tartu Postimehele, et asfalttee ehitus Suursoo keskuseni oleks omavalitsusele liiga suur investeering.

Kohtu etteantud tähtajad on ületatud, kuid küllap jõuavad pooled siiski kokkuleppele, avaldas Lillo lootust.

Vandeadvokaat rõhutas, et omaaegses maa eraomanikule tagastamise korralduses seisab punkt, mis kohustab omanikku tagama tee avaliku kasutamise võimaluse. «See ei tohiks tulla omanikule üllatusena,» lisas Lillo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles