Mäesuusakeskus tooks Toomele elu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Artur Kuusi joonistus

Linna keskel kõrguva Toomemäe nõlvadele tuleks kiiremas korras rajada keskus talvise ekstreemspordi sõpradele, sest nõudlust selleks on ja nii ei peaks linlased talve nautimiseks Nuustakule sõitma.

Niipea kui esimene lumi maha sajab, on linnas näha suurtes suusapükstes ja tutimütsides noori, kel lumelaud või slaalomisuusad kaenlas ning silmis selge siht Toomemäe poole.

Linnavalitsuse sporditeenistuse juht Veljo Lamp (pildil) ning Rahinge veelauapargis, Tartu rulahallis ja muudelgi ekstreemaladel tegutsev Martin Bachmann arvasid, et Toomemäe nõlvad oleks suurepärane koht, kuhu rajada mäesuusa- ja lumelauarada, samuti tõstuk, mis sõitjaid üles veaks.

«Kassitoomel oleks kõvasti potentsiaali, sest seal on nõlvadel mitmesugused kallakud ja osas kohtades saab päris pika liu,» arvas Bachmann (pildil) ja lisas, et huvilisi oleks pargil kindlasti.

Algajatele heaks variandiks peab ta ka Kristjan Jaak Petersoni kuju lähistelt algavat laugemat nõlva, mis kulgeb Jakobi tänavani Krooksu pubi juurde. Edasijõudnutele pakuks aga põnevust pisut järsem nõlv ülikooli peahoone taga.

Et mitte piirduda nende huvilistega, kes juba sõita oskavad ja kel varustus olemas, peaks Bachmanni arvates rajama ka varustuse laenutuse ning pakkuma koolitusi.

Linna sporditeenistuse juht Lamp arvas, et keskuse rajamisel võib probleeme tulla muinsus- ja keskkonnakaitsega, kes leiavad, et aktiivne tegevus võib rikkuda Toomemäe nõlvasid. Mõned aastad tagasi näiteks tekitas probleeme jalgratturite krossivõistlus, mis seal peeti. Samas möönis ta, et kuna niikuinii sõidetakse, võiksid asjatundjad olla raja juba ette valmistanud.

Kuna pikema liu saab Jakobi tänava suunas laskudes, oleks Lambi arvates vaja ka pehmeid piirdeaedu, mis ei laseks hoogsatel ekstreemsportlastel tiheda liiklusega tänavale välja sõita.

«Eks Toomemägi ja selle ümbrus on miljööväärtuslik ja püha koht küll, aga võiks siiski rohkem kasulik olla,» arvas Lamp. Vaimusilmas näeb ta lisaks lumelaua- ja mäesuusakeskusele ka lumerõngaga sõitmise võimalust.

Lamp leidis, et kui Rahinge meeskond või mõni muu huviliste punt asja käsile võtaks ja keskust hiljem haldama hakkaks, võiks linn omalt poolt ehitusele õla alla panna.

Tähtaeg november 2014.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles