Päkapikud käivad kooliajast lustimas

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päkapikud peavad muu hulgas hoolitsema ka selle eest, et põnnidel õues tegutsedes külm ei hakkaks. Eile ennelõunal tehti soojendusvõimlemist kommertsgümnaasiumi 1.b klassi õpilastele, päkapikkudest on pildile jäänud Oliver Ehte (vasakul) ja Andres Kiis.
Päkapikud peavad muu hulgas hoolitsema ka selle eest, et põnnidel õues tegutsedes külm ei hakkaks. Eile ennelõunal tehti soojendusvõimlemist kommertsgümnaasiumi 1.b klassi õpilastele, päkapikkudest on pildile jäänud Oliver Ehte (vasakul) ja Andres Kiis. Foto: Margus Ansu

«Süda on sees soe,» patsutas päkapikk Kati Rannamees teatraalselt rinnale, ise samal ajal soojasaamiseks lumesajus jalalt jalale hüpeldes. Õnneks oli külmataat eile väga leebe.

Viis usinat päkapikku on An­toniuse õues tegutsenud juba nädal aega ning teine nädal on veel ees. Nende töö on pisikeste lastega aega veeta, mängida, laulda ja meisterdada. Ning muidugi hoolitseda, et põnnidel õues tegutsedes külm ei hakkaks.

Päkapikud ise on tööga väga rahul, sest see tähendab muu hulgas seda, et kaks nädalat on koolist prii ning võibolla saab kogu selle lusti ja lillepeo isegi kevadise praktikana kirja panna.

Õpilased õpetavad

Nimelt on punamütsilised noored kutsehariduskeskuse rekreatsioonikorralduse teise aasta õpilased. Eelmisel aastal tegid nad samal moel praktika mitmes asutuses, näiteks käisid lapsi lõbustamas Lille majas ja spordimuuseumis.

Rannamees ütles, et eelmisel aastal tehti teiste soovi järgi, kuid nüüdne ettevõtmine on nende enda vabatahtlik algatus. Mida ja kuidas lastega teha, on nad õppinud ka koolis. Näiteks saavad lapsed nuusutada mitmesuguseid jõululõhnu ja igaüks meisterdada omale lihtsa ökokuuseehte – värvilise käbi.

Noortel endil ei ole pärast kooli lõpetamist siiski plaanis hakata lastega tegelema.

Esimene programm tehti nädal tagasi Annelinna lastekeskuse lastele, pärast seda on käinud lasteaiarühmad ja algklassiõpilased. Õpitoad on tasulised, kuid Andres Kiisi sõnul on hind täpselt selline, mis kulud tasa teeb.

Noored rääkisid, et kirja on pandud sajad lapsed ja kõik käivad ikka rühmaviisi, sest siis on teada, kes millal tuleb. Pealegi on väikestel tuttavas seltskonnas kindlam kui koos võõrastega.

Advendipühapäevadel on päkapikud jälle tööl, et abistada jõuluvana, kes käib siis sealsamas Antoniuse õues lapsi rõõmustamas. Jõuluvana tutvustab lastele muinasjutumaailma keskpäevast kella neljani veel kahel tuleval pühapäeval, üritus on kõigile tasuta.

Tihedad päevad

Praegu on päkapikud vastu võtnud kolm rühma päevas, iga kahe tunni tagant. Järgmisel nädalal läheb aga graafik pikemaks ja igal päeval võõrustatakse nelja rühma. Kiisi sõnul on kava siiski piisavalt hõre, et tegemislust ära ei kaoks, kogu tegevus tüütuks ei muutuks ja lapsed seega ei kannataks.

Nii on noortel kahe seltskonna vahel aega võtta väike hingamispaus või ennast kuuma teega üles soojendada. Kogu tegevus käib ju õues ning vahepeal tuleb külmataat ikka näpistama.

Jõulutegemisi lastele

• Pühapäeviti on kell 12–16 Antoniuse õues jõuluvana.

• 16. detsembril kell 17 lauldakse Jaani kirikus ühiselt jõululaule.

• Muuseumides on lastele jõuluprogrammid ja töötoad.

• 15. ja 16. detsembril on jõuluvana koos päkapikkudega Lõunakeskuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles