Kodune jahe maius paneb silmad särama

Katre Tatrik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pereema Rael vaatab, kas jäätis on pärast veerandtunnist masinas keerutamist valmis sügavkülma minema. See pehme mass on tegelikult hea maiuspala juba enne külmutamistki.
Pereema Rael vaatab, kas jäätis on pärast veerandtunnist masinas keerutamist valmis sügavkülma minema. See pehme mass on tegelikult hea maiuspala juba enne külmutamistki. Foto: Sille Annuk

Ilmselt pole palju neid lapsi ja juba suureks kasvanuid, kes poleks kunagi mõnd mahla sügavkülma pistnud, et hiljem maitsvat jääd limpsida. Ent kui paljud meist on jääpulgaks külmutanud marjadega segatud jogurti või kodus ise jäätist teinud?

Perekond Ojasoo Raatuse tänavalt igal juhul on.

«Mis värvi sa tahaksid?» laseb pereema Rael peagi kaheseks saaval Moonal endale maitsev veel silikoonvormis mahlapulk valida.

«Seda,» osutab Moona oranžile pulgale.

Kaks aastat tagasi ostsid Haapsalust pärit Ojasood endale pulmaoksjoni raha eest jäätisemasina. Enne seda tehti jäätist käsitsi. Siis hoiti jäätisemassi külmikus ja käidi iga poole tunni tagant segamas. Pereema tunnistab, et käsitsi segades tulevad jäätisesse tahes-tahtmata suuremad jääkristallid sisse.

Jäätisemasin, mis Ojasoodel köögis seisab, töötab nii, et masina südamik võetakse sügavkülmast, selle sisse kallatakse kokku segatud koostisosad ja siis keerutab masin massi jahedana hoides ühtlasel kiirusel 10–20 minutit. Raeli sõnul tekivad nii vaid väiksed jääkristallid ja jäätis jääb pehme.

«Ega see masin ei teegi midagi erilist, kui et on külm ja käib pidevalt ringi,» kinnitab pereisa Kaspar.

Jäätisemasinaid on saadaval erineva suuruse ja automaatsusastmega.

Sidrunijäätis

«Me tegime siin ükspäev sidrunikreemi,» võtab Rael külmikust väikse kollase sisuga purgi. Raeli köögis käib enamik asju tunde järgi. «Abikaasa vahel ikka küsib, aga mis siis, kui mul ei ole selliseid tundeid,» muigab Rael. Lepime kokku, et segame umbes-täpselt pool liitrit sidrunikreemi 400 milliliitri vahukoorega ja kallame selle masinasse.

«Jäätisetegu alustades võiks kõik koostisosad maha jahutada külmikutemperatuurile, siis ei jää need jäätisemasina külge kinni,» teab Rael.

Sidrunikreemi võib muidugi asendada mõne moosi või marjapüreega.  

Jäätiseid võib teha väga erinevaid – kõigile lisanditele võib juurde panna nii kondenspiima kui ka vahukoort. Võib ka nii, et kondenspiima ei pane ja segad näiteks vahukoore kookospiimaga.

Pere pesamunal, neljakuusel Tormil, ema maiuseid veel maitsta pole õnnestunud. Moona lemmikjäätis on külmutatud smuuti, mis parasjagu ka pihku antakse. Raelile endale meeldib mustikate ja šokolaadiga jäätis. «Piparmünt ja šokolaad on ka hea variant,» arvab pereisa Kaspar.

«Šokolaadi võib masinasse valada viimases staadiumis,» ütleb Rael. Riivida ta ei armasta. Sellepärast lisab ta alati tükeldatud šokolaadi.

«Ma ei ole ise miskit leiutanud, tänapäeval tuleb ju kõik internetist ja raamatutest kööki kätte,» räägib Rael.

Kui masin on töö lõpetanud, tuleb kogu mass veel umbes neljaks tunniks sügavkülma tahkuma panna. «Tavaliselt me limpsime poole sellest pehmest jäätisest enne ära,» tunnistab Rael, «sest keegi ei saa ju teada, kui sellest just juhuslikult lehes ei kirjutata.»

Banaanijäätis

«Ja teeme veel ühe kõige lihtsama jäätise maailmas,» jätkab Rael. Samal ajal kui masin sidrunijäätist vuristab, võtab ta sügavkülmast banaanitükid ja purustab need saumikseriga pehmeks vahuks. «Me jäätisega väga ei peenutse,» muigab Rael.

Selline vaht petab ära küll – nagu olekski päris jäätis.

«Need banaanid olid natuke toored, sellest ka see toore banaani maitse juures,» selgitab valmistaja. Ta lisab, et puuviljad peaksid mõnusalt valmis olema, kuid mitte plekilised.

«Umbes üks banaan sööja kohta, kui on selline väiksema isuga, rohkem banaani, kui on suurema isuga,» jagab pereema lihtsaid põhitõdesid. Raeli sõnul peab banaanijäätise puhul igaüks kodus ise katsetama, kuidas külmakapp külmutab. Parasjagu koheva ja mõnusa vahu saamiseks ei tohi banaanilõigud liiga külmunud olla. «Siis tuleb vaht selline tatjas,» kirjeldab Rael. Sellisel juhul peab laskma banaanidel enne purustamist veidi sulada.

Varem on Ojasood proovinud samamoodi teha ka kiividega. Raeli sõnul tuleb aga kiividele lisada enne külmutamist natuke suhkrut.  

Maasikajäätis

«See on vist kõige rammusam jäätis, mis maailmas on üldse välja mõeldud,» tutvustab särtsakas ema meile juba hommikul masinaga valmis tehtud maasikajäätist. See sisaldab tükeldatud maasikaid, 400 milliliitrit vahukoort ja «nii tunde järgi» kondenspiima.

«Meil siin perekonnas rammususe pealt kokku ei hoita,» ütleb Rael. Kes tahab natuke lahjemat, võib panna vähem kondenspiima või asendada vahukoore kohvikoorega või hoopis rammusa talupiimaga. Viskad maasikamoosi või sidrunikreemi sisse ja valmis.

«Natuke veel?» küsib Moona kahte suurt lusikat jäätisekausi ees käes hoides. «Võta-võta,» on ema seekord lahke.

Ema sõnul tütar väga palju kondenspiimaga jäätist ei söögi. «Tema saab kõige rohkem ikkagi külmutatud smuutisid ja sorbette,» räägib Rael. «Päris väiksele lapsele šokolaadi ka jäätise sisse ei pane,» ütleb pereisa Kaspar.

Ojasoode pere hindab väga ka toidu tervislikkust. Jäätise tegemisel meeldibki neile see, et nad ise teavad, mida nad sinna sisse panevad.

«Eks me vahel ostame ikka poest ka jäätist, aga kui ma võtan jäätisepaberi ja loen, siis ma ei saa arugi, mis seal kõik sees on,» ütleb Rael. «Meile üldiselt meeldib ise toite algusest peale teha ja just nendest asjadest, mida saab siit Tartu turu pealt kätte.»

Tartu Postimehe külaskäigu ajal oli perel suures potis omavalmistatud Bologna kaste.

Kuigi Ojasood valmistavad kodus peamiselt koorejäätisi, sest pereisale muna ei maitse, teab Rael, et munaga tehes tuleb munakollase ja suhkru vahule vaikselt lisada kuumutatud koort ja piima. Seejärel tuleks saadud mass maha jahutada ja siis valmistada jäätisemasinas või külmana hoides pidevalt segada.

Jäätist saab valmistada peaaegu kõigest. «Isegi kiludest ja avokaadost on tehtud,» ütleb Rael. Ojasood ise endi sõnul sellega väga ekstreemseks pole läinud. «Üks tuttav tegi sinepijäätist. Ei olnud väga hea. Ütlesime «huvitav» ja läksime edasi,» räägib Rael. 

Aita jäätiseretseptid

Tartu Postimehe lugejatega jagas oma retsepte jäätisevalmistaja Aita Kahha.

Šokolaadijäätis

• 1 l piima

• 40–45 g kakaod (ilma suhkruta, kõige parem on Kalevi Meie Mark)

• 4 muna (M-suurus)

• 300–320 g suhkrut

• Pikantsema maitse saamiseks võib lisada veidi riivitud sidrunikoort ja sorts konjakit.

• Munad mikserdada suhkruga (ei pea vahustama), lisada kakao, seejärel piim ja soovi korral sidrunikoor ja konjak. Kes salmonelloosi kardab, peab segu pastöriseerima ühe minuti
80-kraadisel temperatuuril.

Maasikajäätis

• 0,5 kg maasikaid

• 0,5 kg suhkrut

• 1,25 l vett või piima

• Maasikad püreerida nii, et ei jääks sisse tükke, lisada suhkur, seejärel vesi või piim. Segada, kuni suhkur on lahustunud. (Maasikate asemel või kasutada ka banaane, kuid vett tuleb lisada siis 1,33 l.)

• Võtke kaks kastrulit. Väga head on vanad alumiiniumpotid, mis mahuvad vabalt üksteise sisse.

Kastrulite vahele pange jääkuubikuid, mis on segatud kõige jämedama soolaga. Jäätisemassi peab kogu aeg segama nii, et sisemine kastrul pöörleb välimise sees ja samal ajal segatakse ka jäätisemassi. Kui jää hakkab sulama, võite vee eemaldada ja lisada juurde uut jääd. Talvel kulus Aital Kahhal segamiseks 40–45 minutit. Seejärel panna mass korraks sügavkülma ja jälgida, et see väga kõvaks ei läheks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles