Mudilased võtsid koha sisse noortekeskuses

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeksi lastehoiu mudilased Kirkeliis Lillemets (vasakult), Laura Laar, tema vend Oskar Laar ning Rasmus Kraav lõikasid ja värvisid oma tähtsaid asju. Remi Motali puges korraks tooli seljatoe taha peitu ja Mariliis Plovits käis riiulist midagi vajalikku otsimas. Lapsehoidjad Larissa Golubova (vasakul) ja Inga Rõžova hoidsid toimuval pilku peal.
Meeksi lastehoiu mudilased Kirkeliis Lillemets (vasakult), Laura Laar, tema vend Oskar Laar ning Rasmus Kraav lõikasid ja värvisid oma tähtsaid asju. Remi Motali puges korraks tooli seljatoe taha peitu ja Mariliis Plovits käis riiulist midagi vajalikku otsimas. Lapsehoidjad Larissa Golubova (vasakul) ja Inga Rõžova hoidsid toimuval pilku peal. Foto: Sille Annuk

Sellest ajast on küllalt palju vett Lämmijärve voolanud, kui Meeksi valla lasteaed mudilaste puudusel uksed kinni pani. Nüüd näitab elu sealkandis jälle rõõmsamat külge ja vald avas lastehoiu.

Mehikoorma noortekeskuse ruumidesse sisse seatud lastehoius askeldas reedel kolm patsikandjat ja kolm mehehakatist, kaks plikatirtsu olid sel päeval kodused.

«Me teeme praegu kohalikku konnatiiki,» andis Mehikoorma noortekeskuse lastehoiu juhataja Merike Paap ülevaate mudilastel parajasti käsil olevast tööst.

Ei palju ega vähe lapsi

«Mina trennisin,» seletas kogukat rohekassinist konna meisterdanud kolme ja poolene Rasmus Kraav, kes koos kaaslastega oli just kõrval suures saalis laheda noortepärase muusika saatel võimelnud.

Mudilased nohistasid põlvekõrguste laudade kohal edasi, ainult sügisel kooli minev Laura Laar uuris fotograafi teraselt ning kahe aasta ja viie kuu vanusel Remi Motalil tuli  peale suur igatsus ema järele.

Aga lapsehoidja Larissa Golubova teadis hästi, kuidas tusatuju peletada: ta võttis lapse sülle ja kohe oligi kõik hulga parem. «Mõni mudilane on meil veel nii väike, et emast lahusolek on talle raske,» vabandas Merike Paap.

Rasmus Kraav oli jõudnud minna mehejuttu ajama Meeksi vallavanema Aleksandr Suvo-roviga, kes poisil nagu muuseas ka nina puhtaks pühkis. «Ei saa öelda, et meil on lapsi hirmus palju,» ütles vallavanem. «Aga neid on juba nii palju, et tekkis vajadus väikse lastehoiu järele ja sellepärast me oma noortekeskuse ruumidesse sellise koha tegimegi.»

Meeksi valla kortermajas asunud lasteaed lõpetas töö 1995. aastal. Lasteaiata ajal kasvasid mudilased suuremaks nagu maalapsed ikka: mõni neist askeldas emaga kodus, mõni seltsis tööpäeviti vanaema ja naabritädi või -memmega ning mõni käis ka 17 kilomeetri kaugusel Räpina lasteaias.

«Lastehoid saigi ka sellepärast tehtud, et meie inimesed ei peaks oma lapsi teistesse omavalitsustesse päeval hoida viima,» märkis Aleksandr Suvorov.

Kavas on laiendus

Noortekeskuse paar ruumi remontis ja sisustas vald lastehoiule oma rahaga. Remondiks, sisustamiseks ning lastehoiu juhataja ja kahe lapsehoidja koolitamiseks kulus ligi 7500 eurot.

«Meie väikse valla jaoks läks see koht maksma ikka omajagu,» ütles vallavanem. «Näiteks mulle oli täitsa üllatav, kui kallis on lastemööbel. Aga väga südamlik ja tore oli see, et valla inimesed ja ettevõtjad toetasid samuti lastehoiu tegemist, nemad ostsid mudilastele mänguasju.»

Mudilase emal-isal tuleb lastehoiu eest maksta kuus 20 eurot ning toiduraha 1,25 eurot päeva eest. Toidu toob lapsehoidja lastehoiust umbes viie minuti tee kaugusele jäävast Mehikoorma põhikoolist termostega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles