Eesti rämps jõuab maailmakaardile

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Vait proovis eile salvestada oma nutitelefoni Ropka tee pikendusel vedeleva prügihunniku koordinaate.
Mati Vait proovis eile salvestada oma nutitelefoni Ropka tee pikendusel vedeleva prügihunniku koordinaate. Foto: Kristjan Teedema

Otse Jaamamõisa tänava äärse jäätmejaama kõrval nõlval on segaprügilasu, mille kandmiseks «Teeme ära!» maailmakoristuse kaardile kulus kampaania asjapulgal Mariliis Tagol umbes seitse minutit.

«New waste point added,» kandis Tagole ette iPhone, mida kommunikatsioonitudengist piiga hoidis eile käes esimest korda elus. Maakeeli tähendab nutitelefoni raport, et prügipunkti lisamine maailmakoristuse kaardile õnnestus.

«Kunagi oli siin selline mägi, et mööda prügi sai ronida katusele,» osutas läheduses autot küürinud Aivar Nurk silikaatidest ridagaraaži nurgatagusele. «Eelmisel aastal toodi linna kulul suur konteiner ja me koristasime kõik ära, aga nüüd on uuesti paska täis.»

Hakatus Lõuna-Eestis

Homme ja ülehomme kutsub «Teeme ära!» meeskond vabatahtlikke Tartu-, Võru- ja Põlvamaalt talgu korras prügi kaardistama. Tartus kogunetakse nii laupäeva kui pühapäeva hommikul kell 10 Rebase Rimi parklas. Ülejäänud maakonnad võetakse ette neljal aprilli nädalavahetusel.

«Meie kõigi pingutustest hoolimata on ikka veel inimesi, kes prügi metsa alla viivad,» tõdes «Teeme ära!» maailmakoristuse Eesti kaardistamise koordineerija Anne Ruusmann. «Tahame edastada sõnumi, et see pole normaalne, me ei salli seda. Laiemalt on meie soov äratada rohkem hoolivust, panna märkama puudusi enda ümber.»

Võrreldes analoogse tööga neli aastat tagasi on sündinud tehnoloogiline läbimurre: rämpsuhunnikud saab kanda interneti kaudu elektroonilisele kaardile otse hunniku kõrval nutitelefoni näppides.

«Teeme ära!» kodulehelt saab iPhone’i või Androidi platvormil töötava telefoni omanik skannida QR-koodi ehk säbrukoodi, mille kaudu laadib telefon sõltumata margist ise alla prügi kaardistamiseks koostatud programmi.

Edasi tuleb kaardistajal leida üles mõni prügistatud koht, avada telefonis rakendus ning talitada juhendamist mööda: teha rämpsust foto, millele lisanduvad automaatselt geograafilised koordinaadid, ning kirjeldada lühidalt reostatud koha suurust ja prügi liike.

Arusaamise hõlbustamiseks on «Teeme ära!» kodulehel ka kaks õppevideot: üks Androidi-tüüpi telefoni, teine iPhone’i kasutajaile.

Muide, Mariliis Tago ei nimeta end asjapulgaks naljatamisi. Ta peab «Teeme ära!»  meeskonnas tegema kõike, mis parajasti tarvis ja peenemat tiitlit polegi talle välja mõeldud. Näiteks peab ta aitama talgujuhtidel kätte saada talgute stardipakette ja varustama neid vastustega kõikmõeldavatele küsimustele.

Eile õnnestus Tagol tõestada teisel kaardistuskatsel Tartus Ropka tee pikendusel vedeleva sodilasu kõrval, et suudab sisestada rämpsuandmed ka nelja minutiga. Tago sõber Mati Vait sai oma HTC-nutitelefoni GPS-süsteemi salvestada küll prügihunniku koordinaadid, kuid netiühenduseta ta kaarti täiendama ei pääsenud.

Kaardista, millal tahad

«Teeme ära!» korraldusmeeskond rõhutab samas, et homme-ülehomme ning edasi terve kevade ja suve saavad oma panuse anda ka kõik need, kel abiks võtta vaid paberkaart ja pliiats. Nemad saavad kanda rämpsupunktid e-prügikaardile hiljem kodus.

Korraldajad manitsevad kõiki talgulisi soojalt riietuma ning pöörama eraldi tähelepanu jalanõudele, sest lisaks võsas ragistamisele võib kergesti juhtuda, et tuleb astuda lompi või hüpata üle mõnest kraavist.

«Kommipaberi pildistamise asemel korja see pigem üles,» soovitab «Teeme ära!» maailmakoristuse koordineerijate Anne Ruusmanni ja Anneliis Ahveldti koostatud juhend.

«Teeme ära!»

• Eestist alguse saanud prügikoristustalguid on korraldatud praeguseks 17 riigis. Neis on kaasa löönud üle 3 miljoni vabatahtliku.

• Tänavu on «Teeme ära!» maailmakoristuses otsustanud osaleda inimesed enam kui 85 riigist. Koristuspäevad on plaanitud ajavahemikku 24. märtsist 25. septembrini.

Allikas: www.teemeara.ee

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles