Parkimistrahv paisutas Tartu ja G4Si rahakotti

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Liis Treimann.

Tartu tasulisel parkimisalal määratud trahvide summa hüppas läinud aastal peaaegu poole võrra ülespoole, tuues firma G4S kaukasse 224 000 krooni ning linnale miljon krooni rohkem kui 2007. aastal.


2007. aastal kerkis tasulise parkimise korda rikkunuile määratud viivistasude summa üle 2,7 miljoni krooni, mullu juba nelja miljoni krooni lähedale. Viimasest sai tasulist parkimist korraldav firma G4S üle 700 000 krooni, ülejäänu läks linna arvele.

Samas jäi parkimistasude summa poole miljoni krooni võrra väiksemaks. 2007. aastal maksti parkimise eest tasulistel tänavatel üle 8,1 miljoni krooni, mullu alla 7,6 miljoni.

Tartu liikluskorraldusteenistuse spetsialist Martin Nelis arvas, et laias plaanis on parkimismaksu kidumise põhjus paljude autokasutajate muutunud harjumustes. Osa on hakanud parkima tasulistes eraparklates, osa jätma oma sõidukit väljapoole tasulise parkimisala piire.

Asutuste pikaajalisi parkimislubasid osteti mullu vähem 100 000 krooni võrra, mobiiliga pargiti vähem 50 000 krooni ja automaatide abil samuti 50 000 krooni võrra. Parkimistrahvide 45,6-protsendise kasvu kohta ei pakkunud Nelis ühest seletust.

«Üks variant on see, et on tõhustatud järelevalvet, aga inimestel võis olla ka mõne tasulisse alasse võetud tänava puhul varasemast ajast sees harjumus, et seal on parkimine tasuta,» pakkus Nelis. «Üks valusamaid probleeme on kindlasti parkimiskella näidu tõlgendus. Aasta lõpupoole hakkas neid vaidlusi rohkem laekuma.»

G4Si pressiesindaja Marve Kibena tõdes, et kuna 2008. aastal tuli parkimiskontrolöre lisaks, siis tõenäoliselt jäi oluliselt vähemaks ka neid inimesi, kes korra vastu patustades puhtalt pääsevad.

Pikaajalisi parkimislube osteti vähem 100 000 krooni võrra, mobiiliga pargiti vähem 50 000 krooni võrra.

Gildi 8 asuva linnapolikliiniku juhataja Mihkel Lember ütles, et tõenäoliselt on inimesed tasulise parkimisalaga kohanenud, sest viimasel ajal pole temani jõudnud ühegi parkimisreeglitest pahandatud patsiendi nurinat.

Lemberi hinnangul pole polikliiniku klientidel raskusi vaba parkimiskoha leidmisega, küll aga võib paljusid närviliseks teha tunniga piirduv tasuta parkimise aeg Magasini tänaval ja Vabaduse puiesteel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles