Vana võimla muutus teatrimajaks

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana võimlat kaunistavad Yes33 lipud ja metallist tahvel, millel on tekst «Siin majas tegutseb Tartu Uus Teater 27.11.11 – 01.01.12».
Vana võimlat kaunistavad Yes33 lipud ja metallist tahvel, millel on tekst «Siin majas tegutseb Tartu Uus Teater 27.11.11 – 01.01.12». Foto: Kristjan Teedema

Laia tänava võimla ukse kõrval lehvivad lipud kirjaga Yes33. Siseneja leiab end trepikojast, kus kirendavad «Raudmehe» ja teiste lavastuste plakatid. Paremal seinas on auk, mille taga kambrikeses istub piletimüüja.

Trepikojast avaneb uks garderoobi, kust on võimalik enne etendust ja vaheajal osta kavalehte ja kohvi. Suur kohvik on teisel korrusel. Seal on ka üks väike vaibastatud tuba patjade ja muude mugavustega – hää hängida, lõbus lõõgastuda.

Suurde kohvikusse siirduja näeb teise korruse koridori seinal fotosid Tartu Uue Teatri auhinnatud lavastustest. Ühel uksel on rist. Selge, ei või sisse minna. Ukse taga on teatri juhtkond – ja astubki välja teatri juht Ivar Põllu koos abikaasa, kunstnik Kristiina Põlluga, kes oli varem Vanemuise peakunstnik.

Kunstnik Põllu väljub majast. Teatrijuht Põllu astub mööda valguse ja heli juhtimise puldist, kust avaneb vaade saali ja lavale, möödub akendest, mille külge on riputatud lavastuse «Sisaliku tee» kostüümid, ja suundub kohvikusse, mille ühes seinas on haiglavoodi.

33 päevaks

Voodihaige ei ole keegi. See mööbliese lihtsalt oli olemas, kui Tartu Uus Teater sai vana võimla Lai 37 oma käsutusse. Et aga pärast 33 päeva tuleb kogu hoone anda Tartu Ülikoolile endises olukorras tagasi, ei tohtinud ajutised kasutajad midagi ära visata ega jäädavalt muuta.

Nii ongi seinte värvimise asemel tulnud ruumide värskendamiseks rakendada valgustust ning rekvisiite, dekoratsioone ja kostüüme teatri oma laost. «Kujundus valmis ühe ööga enne «Raudmehe» esietendust,» ütles Ivar Põllu.

Kohvikust saab osta joodavat kraami, aga muu hulgas nautida Ann Ideoni kokakunsti. Sealsamas saab 10 euro eest omandada kolmikplaadi «Gunnar Graps – tribuut», mis poodides maksab tublisti rohkem kui 16 eurot.

Lisaks «Raudmehe» etendustele on vanas võimlas ehk teatrimajas Yes33 kavas palju muud kultuurilist. Praeguse nädala neljapäevani on igal õhtul «Raudmehe» etendus. Sealt peale kuni jõuludeni on kavas filme («Hukkunud Alpinisti hotell», «Idioot», «Šlaager», «Püha Tõnu kiusamine» jt) ja muusikat (Vaiko Epliku uus Eliit, Malcolm Lincoln).

Tartu Uus Teater pakub Yes33 raames võimalusi teistelegi truppidele. VAT-teater näitab lavastusi «Hea, paha ja inetu», «Nisa» ning «Robinson ja Crusoe», R.A.A.A.M. toob näha «Valged daamid» ja Zuga Ühendatud Tantsijad etendavad lastele «Võluvärgi».

Kavas on ka lavakunstikooli tudengite püstijalukomöödia «Kinoteater» ning Tartu Teatritehase ja Tartu Üliõpilasteatri ühislavastus.

Kava koostamisel andsid teised teatrid kiiresti märku oma soovist tulla mängima. Sellest loeb Ivar Põllu välja toetust mõttele kasutada vana võimlat teatrimajana.

Pärast 31. detsembrit

Mis saab siis, kui lõpule jõuab 33. päev, mil on kavas aastavahetuspidu «Yes+0»? «Siis on meil lepingu järgi veel kaks päeva, et asjad kokku pakkida ja maja Tartu Ülikoolile üle anda,» ütles teatrijuht.

Kas Tartu Uuel Teatril on lootust võimla kunagi uuesti tagasi saada 33 päevaks, 33 kuuks või 33 aastaks? «See kõik sõltub sellest, mida Tartu Ülikool plaanib selle majaga edasi teha. See mäng käib üle meie pea,» lausus Põllu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles