Uus aasta tõotab passilaudadesse pikki järjekordi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass.
Eesti pass. Foto: Raigo Pajula.

Lähiajal kaotavad korraga kehtivuse paljud passid ja ID-kaardid, mis võib mitmekordistada kodakondsus- ja migratsioonibüroode töökoormust. Pikkade järjekordade vältimiseks soovitab Lõuna prefektuur vahetada võimalusel oma dokumendid uuemate vastu juba nüüd.

Lõuna prefektuuri kinnitusel kaotavad kehtivuse Eesti Vabariigi poolt välja antud 10-aastase kehtivusega passid ja isikutunnistused ning esimesed 5-aastase kehtivusajaga dokumendid. See toob kodakondsus- ja migratsioonibüroodesse rohkem kliente ning pikeneb ka dokumendi kättesaamise ooteaeg.

Mõistlik oleks oma dokumentide kehtivusaega kontrollida ning esitada taotlus uue dokumendi saamiseks soovitavalt umbes kuus kuud enne selle kehtivusaja lõppemist. Dokumenti kättesaamisel tuleb arvestada kuni 30-päevase ooteajaga, mistõttu ei tasu ootama jääda selle kehtivusaja lõppu.

Taotlejatel palub prefektuur muretseda endast värske foto. Tartus on võimalik teha seda kohapeal fotoautomaadis. Kaasa võtta isikut tõendav dokument, sularaha või panga deebetkaart riigilõivu tasumiseks.

Taotluse uue ID-kaardi saamiseks saavad 15-aastasted ja vanemad Eesti kodanikud esitada ka posti või e-kirja teel. Dokumendi kättesaamiseks tuleb siiski pöörduda teenindusbüroosse.

Täpsemat infot dokumentide taotlemise kohta on võimalik saada politsei- ja piirivalveameti veebilehelt või infotelefonil 612 3000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles