Metsamaja kuub jääb ikka nööbita

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline peaks metsamaja põhjapoolsesse otsa rajatav loodusvarade keskus välja nägema 2012. aasta lõpuks.
Selline peaks metsamaja põhjapoolsesse otsa rajatav loodusvarade keskus välja nägema 2012. aasta lõpuks. Foto: KAMP Arhitektid OÜ

Eesti Maaülikool lükkab majandusmõõna tõttu määramata ajaks edasi Kreutzwaldi 5 metsamaja pooleldi maa-aluse loenguruumide korpuse ehituse. Hoone ülejäänud remondi ja laienduse võtab ette Rand & Tuulberg.


Metsamaja ümberehituskonkursi võitjaks tunnistatud ehitusfirma Rand & Tuulberg lubab töö ära teha pisut enam kui kaheksa miljoni euroga. Enam kui 4,1 miljonit ehituskulust katab Euroopa Liidu abi, ülejäänud osa loodab maaülikool katta tarbetuks muutunud või muutuvat kinnisvara müües.

Ligi 15 000-ruutmeetrine metsamaja kasvab peaaegu 4800 ruutmeetri võrra. Rahanappuse tõttu jääb aga taas teadmata ajaks rajamata enam kui 3000-ruutmeetrine auditooriumide korpus, mis seisis juba metsamaja projekti autori Valve Pormeistri kolmekümne aasta taguses projektis.

«Pintsak on valmis, nööp aga ette õmblemata,» sedastanud Pormeister toona.

Pormeister kavandas seenja loengukorpuse metsamajaga sama kõrgena põhihoone ette. 2008. aasta arhitektuurikonkursil KAMP-büroole võidu toonud ümber- ja juurdeehituskavandis kujutasid arhitektid «nööpi» põhiosas maasse süvistatuna, pälvides delikaatse lähenemise eest žüriilt kiidusõnu.

Kolm miljonit puudu

Maaülikooli haldusdirektori Kalju Koha andmeil maksaks loenguruumide osa praegustes hindades 2,9 kuni 3,2 miljonit eurot. Millal sellise summa leidmine võiks kõne alla tulla, haldusjuht ei tea.

«Siis, kui finantsplaan olemas,» ei tahtnud Koha võtta enda kanda ennustamise tänamatut tööd.

Metsamaja laiendamine lubab koondada lisaks metsandus- ja maaehitusinstituudile Kreutzwaldi 5 majja põllumajandus- ja keskkonnainstituudi.

Viljandi maanteelt Eerika õppekorpusest tulevad ära rohumaateadlased, Riia tänavast teaduspargi kõrvalt vee-eluteadlased, seeneteadlased, zooloogid ja teised bioloogid.

Tulevikku tõugatud auditooriumide korpuses metsamaja ning Kreutzwaldi tänava vahel pidanuks saama uued avarad ruumid maastikuarhitektuuri osakond, kuid selle lektor Toomas Muru kinnitas, et osakonna inimesed pole löödud.

Kui suvel kolitakse lennukolledžist maha jäävaisse ruumidesse teisel pool Kreutzwaldi tänavat, paranevad töö- ja õppeolud Muru hinnangul praegusega kõrvutades selgelt. Tuleb juurde rohkelt avarust, tõenäoselt tuleb siin-seal võtta ette vaid pisiremont. Praegu on maastikuarhitektid pillutatud metsamaja eri korrustele, kolledži majas saadakse ühele korrusele.

«Lennukolledži ruumidesse minnes saame lõpuks ometi endale üliõpilaste stuudiod, kus tehakse kõik projektiained,» rõõmustas Muru. «Meil on praegu kolm stuudiot, aga tarvis oleks viit – igale kursusele.»

Koha sõnul esitas metsamaja rekonstrueerimiseks pakkumise üheksa firmat. Kalleima pakkumise ning võitjaks tunnistatud Rand & Tuulbergi pakkumise vahe oli ligi 1,3 miljonit eurot ehk üle 20 miljoni krooni.

Kalju Koha selgitusel püüdis maaülikool välistada analoogse ehituskogemuseta väikeettevõtteid. Nii seisis kvalifitseerimistingimustes nõue, et pakkuja keskmine netokäive pidi aastail 2007–2009 ulatuma vähemalt saja miljoni kroonini.

Maaülikooli metsamaja ehitada soovival firmal pidi varasemaist töödest olema ette näidata vähemalt 6000-ruutmeetrine hoone. Metsamaja ehitatav ning ümberehitatav pind ületab projekti järgi 9100 ruutmeetrit.
«Ehituse praktika on ju praegu selline, et ehitaja suuresti krediteerib objekti ehituse ajal,» arutles Koha. «Tellijana maksame küll iga kuu lõpul tehtud töö eest, aga ette me ei maksa. See tähendab, et ehitajal peab olema suhteliselt hea finantsvõimekus – nii oma raha kui hea koostöö krediidiasutustega.»

Soojustus CO2 rahast

Metsamaja ehitus võib alata juba juunis ning peaks lõppema 2012. aasta novembris.

Samal ajal teeb maaülikool teise hanke, et metsamaja vana osa riigi saastekvoodi müügist laekuva 3,2 miljoni euro eest nüüdisaegselt soojustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles