Lõuna prefekt Tarmo Kohv: võimalusi tõesti napib

Nils Niitra
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna politseiprefekt Tarmo Kohv.
Lõuna politseiprefekt Tarmo Kohv. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Lõuna prefekt Tarmo Kohv, mul on kirjas kümmekond lühikese aja jooksul Kokora kandis ja selle naabervallas Palal toimunud vargust. Ohvrid ja vallavanem arvavad, et  politsei töö nende varguste lahendamisel on vilets.


Võtsin ka numbrid lahti, et näha, milles probleem on. Tegelikult on Alatskivi vald Tartumaa 22 omavalitsusest kuritegevuse poolest 17. kohal. Meie teada on neil sel aastal kokku kümme kuritegu ja seitsmel juhul on tegu ilmselt vargusega (Postimehe käsitletud juhud käsitlevad ka Pala valda – toim).

Kohalikud ei esita enam politseile avaldusi, sest polevat mõtet.

Kui politsei ei saa avaldust, ei saa me ka sündmuse või kuriteoga tegeleda.

Puidutööstuse juht esitas kuu aega tagasi avalduse ja politsei pole siiani jõudnud sündmuskohale. Kuidas on selline asi võimalik?

Ma ei oska seda praegu kommenteerida. Oleks teadnud, et sellest sündmusest tuleb juttu, oleksin järele kontrollinud. Teoreetiliselt ikkagi käiakse sündmuskohal, kui tegu on vargusega. See on reegel.

Kui suure piirkonna peale see konstaabel seal Alatskivil on?

Reeglina teenindab üks konstaabel kolme-nelja valda.

Kas üks Tartus istuv konstaabel kolme-nelja valla peale on normaalne?

Alatskivi vald on tema teeninduspiirkond ja reeglina on ta seal kohal. Kui ta ei istu oma vastuvõtukohas, on tema ülesanne olla piirkonnas nähtav. Praegune Alatskivi konstaabel on puhkusel ja teda asendatakse – see info peaks olema minu andmetel jaoskonnas olemas.

Üks asi on see, mida teie räägite. Teine asi on see, et ühes piirkonnas on lühikese ajaga olnud hulk vargusi ja elanikud ei looda enam politsei abile.  Omavahel räägivad need inimesed juba omakohtust ja lisavad, et politsei töö pole kaugeltki tõhus. Mida te selle kohta ütlete?

Olen sellega loomulikult kohati nõus, kuna vargusi on väga palju ja neid tuleb eriti rohkesti kevadel. Ma ei väida, et me suudame lahendada kõik varavastased kuriteod. Kaugel sellest! Küll aga tahan öelda, et tegeleme nendega nii palju kui vähegi võimalik.

Probleem on selles, et vähe on võimalik.

Kahjuks on see nii. Lisaks varavastastele on terve hulk teisi kuritegusid, millega peab tegelema. Ma ei väida ka, et politseil on vahendeid piisavalt.

Mis siis teha? Politseist lahkuvad tublid töötajad, sest palgad on väiksed. Allesjääjad on vähe motiveeritud ja nende töökoormus meeletu – olete nõus?

Olen. Näen probleemi ju iga päev. Kahjuks on nii, et prefektuuride eelarve sõltub riigieelarvest, ja võin kinnitada, et nii politsei- ja piirivalveameti peadirektor kui prefektid pole istunud, käed rüpes, ja olnud rahul sellega, mis meil praegu on.

Kas ja kui palju raha vajab kriminaalpolitsei juurde selleks, et teha oma tööd nii, et inimesed oleks rahul?

Kogu politsei vajab raha juurde ja suur samm oleks seegi, kui me saavutaksime eelarvete kahanemisele eelnenud taseme. Me räägime umbes 15-protsendilisest eelarve vähenemisest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles