Kuidas Arnold Matteus Saksa ajal Tartu esimest generaalplaani tegi (2)

Andres-Teet Merisalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Tartu generaalplaani 1942. aasta kavandist. Plaan nägi ette linna põhjalikku rekonstrueerimist ja ümberplaneerimist. Plaanil on näha kõrgusjooned, senised kinnistupiirid, 
tänavad ja tähtsamad hooned, samuti kavandatavad uued haljasalad, tänavad ja hoonefrondid. Koostanud Arnold Matteus.
Fragment Tartu generaalplaani 1942. aasta kavandist. Plaan nägi ette linna põhjalikku rekonstrueerimist ja ümberplaneerimist. Plaanil on näha kõrgusjooned, senised kinnistupiirid, tänavad ja tähtsamad hooned, samuti kavandatavad uued haljasalad, tänavad ja hoonefrondid. Koostanud Arnold Matteus. Foto: EESTI ARHITEKTUURIMUUSEUM

Tartlased arutlevad praegu linna uue üldplaneeringu üle. 75 aastat tagasi, 1942. aasta märtsis valmis Tartu üldplaneeringu ehk generaalplaani esimene kavand, mille koostas toonane linnaarhitekt Arnold Matteus. 

Arnold Matteuse tegevus Tartu linnaarhitektina aastatel 1926–1935 ja vabakutselisena 1935–1940 on hästi teada ja kõrgelt hinnatud. Nõukogude aja mass­ehituse taustal tõusid kõik eestiaegsed, sealhulgas Matteuse projekteeritud hooned esile justkui tõelise arhitektuuri majakad. Matteus ise oli 1980. aastatest alates legend ja kultusfiguur. 

Vähem teatakse Matteuse tegevusest Tartu linnaarhitektina ja linnaplaneerijana pöördelistel ning vastuolulistel aegadel 1940–1960. Seni ei ole esile tõstetud asjaolu, et Matteuse tegevusel oli Tartu jaoks ka oma varjukülg. Tema eestvedamisel või kaasteadmisel lammutati sõja ajal ja pärast sõda kesklinnas terve hulk sümboli väärtusega kivihooneid, mis hoolimata sõjakahjustustest olid taastamiskõlblikud. Seda seetõttu, et Matteusel olid kesklinna ümberplaneerimiseks omad, juba 1941.–1942. aastal välja töötatud suurejoonelised plaanid. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles