Kuu aega Tartu maratonini: korraldajad ootavad lund ja sepistavad varuplaane

Kaspar Koort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meenutus mullusest, ametlikult ära jäänud Tartu maratonist. Olud olid kohati üsna suusatamisvaenulikud, kuid sellest hoolimata liikus rajal rohkesti spordisõpru.
Meenutus mullusest, ametlikult ära jäänud Tartu maratonist. Olud olid kohati üsna suusatamisvaenulikud, kuid sellest hoolimata liikus rajal rohkesti spordisõpru. Foto: Kristjan Teedema

Homme jääb täpselt üks kuu päevani, kui peaks antama start Eesti ühele aasta tähtsaimale spordivõistlusele, 44. Tartu suusamaratonile. Paraku on kesised lumeolud pannud suusasõbrad muretsema, kas maraton ikka toimub veebruari viimasel pühapäeval või tuleb teist aastat järjest leppida, et inimene ilmataadi tujude vastu ei saa.

Tartu Maratoni tegevdirektor Indrek Kelk nentis, et meeleolu oleks parem ja avalik hoiak ootusrikkam, kui lumi oleks juba praegu maas ja saaks suusatada. Praegu on maratonini veel kuu aega ja keegi ei oskaks täie kindlusega ennustada, milline on ilm kolme või nelja nädala pärast.

«Sellepärast peame 110 protsenti tegelema kõige sellega, mis on meil kavas. Samal ajal peame väikestviisi mõtlema plaanide B, C ja D peale,» ütles Kelk.

Maraton lühikesel ringil?

Ühe varuplaani järgi sõidetakse maratoni Tehvandi lühikesel ringil, mis on osaliselt kaetud loodusliku ja jaoti kunstlumega. Praegu ei ole aga võimalik sedagi plaani ellu viia, sest Tehvandi maadleb veel sellega, et valmis saada 18. ja 19. veebruaril peetava murdmaasuusatamise maailmakarikaetapi rajad.

«Sellel nädalal peaks nendega loodetavasti ühele poole saama, siis vaatame, kas seal jätkub jõudu midagi ka maratoni tarbeks teha,» märkis Kelk.

Mullu läks Tartu maratoniga mäletatavasti nii, et kuigi see jäi ametlikult ära, liikus maratonipäeval rajal rohkesti suusatajaid. Maratonile eelnenud päevadel avanesid ootamatult taevaluugid ja rajal kannatas sõita küll. Seetõttu kostis siit-sealt nurinat, et maratoni korraldajad teatasid võistluse ärajätmisest liiga rutakalt. Suurvõistlus pidi toimuma 21. veebruaril, kuid juba 12. kuupäeval anti teada, et see jääb ära.

Otsusega ei tormata

Venemaa ilmaportaali Gismeteo veebruarikuu ilmaprognoos Tartu maratoni finišipaiga Elva jaoks.
Venemaa ilmaportaali Gismeteo veebruarikuu ilmaprognoos Tartu maratoni finišipaiga Elva jaoks. Foto: Gismeteo.ru / kuvatõmmis

Indrek Kelk tunnistas, et mullu juhtunu oli suur õppetund ja tänavu ollakse kannatlikumad. Otsus maratoni toimumise üle langetatakse tõepoolest nii hilja kui võimalik. «Viimane tähtaeg oleneb palju maratonile eelneva nädala ilmast. Me ei tohi lasta end heidutada avalikust arvamusest ega ilmaprognoosidest,» tõdes ta.

Kelk lisas, et kuigi see võib põhjustada suurema rahalise kaotuse, langeti eelmisel aastal sellesama vastutuleku ohvriks. Toona küsiti registreerunuilt, kas võiks juhul, kui lumeolud ei parane, pakkuda asenduseks sõidu Tehvandi kunstlumerajal väikese ringi peal. Suurem osa vastas, et pigem jäägu maraton siis ära.

«Muidugi oli ka ilmaprognoos lootusetu. Avalik surve oli, et ütelge ometi välja, kas maraton toimub või mitte,» meenutas Kelk. Tema selgitusel tahtsid inimesed teada, kas tühistada majutuse broneering, et kuidagigi rahakaotust vältida.

«Tagantjärele tarkus on, et kui oleksime kannatanud otsusega maratoninädala kolmapäevani, võinuks maraton toimuda lühendatud kujul,» tõdes Indrek Kelk, et mullu lõigati liigselt kiirustades valusalt näppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles