Kohus karistas Tartu kesklinnas jõhkrutsenuid oodatust karmimalt (4)

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2016. aasta märtsis lapsega jalutanud pereisale kallale tunginud Andrias Liivat (vasakul) ja Margus Laas.
2016. aasta märtsis lapsega jalutanud pereisale kallale tunginud Andrias Liivat (vasakul) ja Margus Laas. Foto: Margus Ansu

Tartu maakohus otsustas täna, et 4. märtsi õhtul Küüni tänaval kaubahalli juures koos lapsega jalutanud meest peksnud Andrias Liivat (23) ja Margus Laas (20) peavad minema vangi.

Liivatile ja Laasile mõlemale mõistis kohus viie aasta pikkuse vabadusekaotuse, mis on maksimaalne selle teo eest määratav karistus. Riiklik süüdistaja Toomas Liiva palus kohtult karistada süüaluseid kolmeaastase vangistusega. Et kriminaalmenetlus lahenes lühimenetluses, vähendas kohus kriminaalmenetluse seadustikust tulenevalt karistusi kolmandiku võrra.

Lõpliku karistusena tuleb Liivatil koos varem juhiloata autoga sõitmise eest mõistetud karistusega ära kanda kolme aasta, seitsme kuu ja kolme päeva pikkune vangistus, Laasil aga kolme aasta ja nelja kuu pikkune vangistus.

Vargustega tekitatud kahju katteks tuleb Laasil kannatanutele hüvitada 1993 eurot. Liivatile varguse ohver kahjunõuet ei esitanud, kuna väikebuss ja selles asunud tööriistad, mille süüalune Tallinnast varastas, saadi kätte.

Rünnaku ohvriks sattunud mees kriminaalasjas tsiviilhagi ei esitanud. Menetluskuludena tuleb Liivatil tasuda 1099 eurot ja Laasil 1119 eurot.

Liivati karistuse algust arvestatakse tänasest, Laasil aga tema kinnipidamisest selle aasta 8. märtsil. Menetluskulude ja kahjunõuete tasumiseks andis kohus aega seadusega määratud maksimaalse aja ehk ühe aasta.

Karistust määrates leidis kohus, et kuriteo puhul ei olnud tuvastatav ükski kergendav asjaolu. Pigem raskendas õigusemõistja arvates süüd see, et peksmist jätkati pärast seda, kui ohver oli maha kukkunud. Samuti see, et mõlemaid süüaluseid on kohus varem erinevate kuritegude eest korduvalt karistanud.

Ehkki süüdistatavad väljendasid varem kohtuistungil kahetsust tehtu pärast, ei tuvastanud kohus, et see oleks olnud siiras, leidis istungit juhtinud kohtunik Peet Teidearu. Ka jättis õigusemõistja arvestamata kaitsjate palve määrata noortele meestele võimalikult kerge karistus.

Prokuratuuri poolt kohtuotsust kommenteerinud abiprokurör Mariken Arro märkis, et mehed mõisteti süüdi kõigis neile süüks pandud kuriteoepisoodides, millest kaalukaim oli kahtlemata avaliku korra raske rikkumine. «Karistus peaks Liivati ja Laasi mõttekaaslastele andma signaali, et sellise teo eest järgneb väga karm karistus,» leidis Arro.

Kohtueelse uurimise käigus sai selgeks, et hilisem kannatanu läks koos kolmeaastase pojaga tänavu 4. märtsi õhtul Tartus Kesklinna keskusesse poodi. Kui nad poest Küüni tänavale väljusid, paiskas Margus Laas 1983. aastal sündinud pereisa jalge ette pikali prügikasti.

Mees kutsus vandaalitsejat korrale. Märkuse peale ärritus Andrias Liivat, kes lõi korralekutsujat peapiirkonda. Et üks tunnistajatest väidab, et Liivat lõi kannatanu pähe ka viinapudeli puruks, otsustas kohus sedagi karistuse määramisel arvestada. Kui kannatanu kukkus, lõi Margus Laas teda jalaga näkku.

Peksmise käigus vigastada saanud mees vajas haiglaravi.

Tänase kohtuotsuse vaidlustamise soovist saavad asjaosalised teatada seitsme päeva jooksul.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles