Emajõe matkarada avaneb loodusesõpradele

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linna piires asuv Natura-ala. Jõe ääres kulgeb nüüd matkarada, mille kaudu saab selle alaga lähemalt tutvust teha.
Tartu linna piires asuv Natura-ala. Jõe ääres kulgeb nüüd matkarada, mille kaudu saab selle alaga lähemalt tutvust teha. Foto: Margus Ansu

Emajõe vasakkaldal, Sõpruse silla ja Ihaste silla vahelisel lõigul on matka- ja loodusehuvilistele läbitavaks muudetud umbes nelja kilomeetri pikkune loodusrada, kus saab loodust nautida ja kalastada.

Raja korrastustöid alustas linnavalitsus 2014. aastal, mil sinna paigaldati kaks kuumtsingitud terasest purret ja 14 palkpinki, vahendas linna pressitalitus. Sel aastal lisati veel kolm purret, üks neist 66 meetri pikkune, ning 20 istepinki. Nüüd on rajal kokku viis purret, mis võimaldavad kraave ületada ka Emajõe kõrgema veetaseme juures. Samuti 34 pinki puhkamiseks ja Emajõe vaadete nautimiseks. Rada puhastatakse trimmeriga kolm korda aastas ning korjatakse ka sinna jäetud praht.

Kuna tegemist on Natura kaitsealuse piirkonnaga, mis on rikas nii haruldaste linnu- kui ka taimeliikide poolest, on seal lubatud vaid väga minimaalsed korrastustööd, selgitas abilinnapea Valvo Semilarski. Seetõttu ei ole rajal võimalik liikuda lapsevankri või linnaratastega, küll aga on sellega loodud on paremad võimalused loodushuvilistele ja harrastuskalastajatele. Ühtlasi on see Semilarski hinnangul lähim koht, kus linnainimene saab minna suhteliselt puutumatusse loodusesse. 

Linnavalitsusel on korrastamisel ka Emajõe paremkallas. Sel aastal käib projekteerimine ja järgmisel aastal alustatakse kaldapromenaadi ehitust Võidu sillast Karlova sadamani. Edasi on kavas ette võtta paremkaldal lõik Karlova sadamast Ihaste sillani. «Nii saame juba üle 10 kilomeetri pikkuse ringi Emajõe kallastel Sõpruse silla ja Ihaste silla vahel,» lisas Semilarski. 

Sel nädalal tehakse vasakkalda rajal veel viimaseid korrastustöid ja lähiajal lisatakse raja otstesse ka infotahvlid. Emajõe matkarada on kesklinnapoolsest otsast leitav Eedeni tagant tagumise kanali ja Emajõe vahelt ning Ihaste poolt Ihaste silla juurest.

Matkaraja korrastamisel kasutati ka keskkonnainvesteeringute keskuse vahendeid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles