Üks muusikaline maraton lõpeb ja teine algab

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pianist Rein Rannap.
Pianist Rein Rannap. Foto: Klaaspärlimäng

Festivali Klaaspärlimäng kavas on täna kell 19 Tartu Jaani kirikus omamoodi klaverimaraton, millest võtavad osa Eesti tipp-pianistid Rein Rannap, Sten Lassmann ja Age Juurikas. Homme käib samal ajal samas kohas keelpillimaraton.

Rein Rannap esitab täna õhtul kava «Selfid klassikutega», mis ühendab endas tuntud heliloojate populaarseid lugusid Rannapi töötluses ning visuaali- ja videokunstniku Jana Soansi loomingut. Muu hulgas kõlavad Ludwig van Beethoveni «Für Elise», Camille Saint-Saënsi «Luik», Wolfgang Amadeus Mozarti «Türgi marss», Maurice Raveli «Bolero» ja Nikolai Rimski-Korsakovi «Kimalase lend».

Sten Lassmann mängib oma kavas Arvo Pärdi, Johannes Brahmsi, Wolfgang Amadeus Mozarti ja Heino Elleri teoseid. Age Juurikas esitab Olivier Messiaeni, Regard du Père, Federico Mompou' ja Isaac Albénize loomingut.

Keelpillimaraton laupäeval

Laupäeval kell 19 algab Jaani kirikus keelpillimaraton «Bachist bluusini», kus esinevad viiuldaja Elmira Darvarova (USA) ja kitarrist Peter Finger (Saksamaa) ning meie Tiit Kikas elektriviiuli ja laserharfiga. Osalevad ka Peeter Vähi (sämpler), Grett Semidor (tānpūrā) ja Kaisa Nõges (tānpūrā)

Tiit Kikase ja Georg Friedrich Händeli teoste kõrval on kavas esiettekandena Peeter Vähi äsja valminud «Time Dilation».

Festivali veebisaidil on uudisteose kohta kirjutatud, et selle pealkirja võiks eesti keelde tõlkida kui aja paisumine või avardumine, kuid helilooja ise on eelistanud «Aja aeglustumine». Põhjendus: see tõlgendus kannab endas paremini Albert Einsteini relatiivsusteooriast pärit neljamõõtmelise aegruumiga seonduvat mõtet.

Festival Klaaspärlimäng, mille avakontsert neljapäeva õhtul tõi Jaani kiriku rahvast täis, kestab Tartus 12. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles