Raekoja kellad lõid enne pikka reisi viimast korda

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna hommikul veidi peale poolt kümmet kostus Tartu raekoja kellatornist tavatu viis. Lastekaitsepäeva puhul mängisid kellad tuntud lastelaulu «Põdra maja», mida raeplatsile kogunenud oma viissada last kaasa laulis.

Nüüd sõidavad kellad mõneks ajaks Hollandisse, kus neid sealses kuninglikus valukojas häälestatakse. Praegusele 18 kellale tuleb aga lisaks 16 uut kella, mille ostmiseks kogus linn annetuskampaania abil eraisikutelt ja ettevõtjatelt 39 718 eurot.

Nii vanad kui uued kellad jõuavad Tartusse tagasi oktoobriks.

Kellade häälestamise vajadus tõusis päevakorda pärast kellamängualast diskussiooni sel kevadel. Tartu linna nõustanud Saksa, Taani ja Hollandi asjatundjate hinnangul ei helise ajaloolisi traditsioone järgides käsitsi valmistatud kellad kusagil sama täpselt kui tänapäevase tehnoloogiaga tööstuslikult valmistatud kellad, kuid neid on võimalik häälestada. Vanu kelli on edukalt häälestatud mujalgi Euroopas.  Henk van Blooijs Hollandi Kuninglikust Valukojast ütles, et kellade kõikumised tugevuses ja sageduses põhjustab see, et kellad on valmistatud käsitsi ega ole seetõttu kujult sajaprotsendiliselt veatud ja sileda pinnaga.

16 uue kella valmistamine, kohaletoomine ja paigaldamine läheb kokku maksma umbes 55 000 eurot. 18 kella häälestamine maksab orienteeruvalt 15 000 eurot.

28. maini saab uute kellade ostmist toetada Hooandja ühisrahastuskeskkonnas: http://www.hooandja.ee/projekt/paneme-tartu-helisema

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles