Jõgeva rattaralli tuleb tänavu uutmoodi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõgeva rattaralli finiš.
Jõgeva rattaralli finiš. Foto: Mihkel Jüri / Jõgeva rattaralli

Jõgeva rattaralli üritused jagunevad tänavu kahele päevale. Reede õhtul sõidetakse Jõgeval tänavasõite, laupäev viib huvilised pedaalima Vooremaa kaunile, kuid nõudlikule maastikule.

Võistlused algavad Jõgeva linnas juba reede õhtul kell 17 noorte kriteeriumisõitudega, mis on ühtlasi Eesti meistrivõistluste neljas etapp, rääkis Jõgeva rattaralli peakorraldaja Sander Maasing. Mida õhtu poole, seda kõvem kihutamine linnas lahti läheb. Pärast noortesõite antakse start naistesõidule, kus osalevad juuniorid ja eliitklassi sõitjad. Otsapidi hämarasse aega jääb aga meeste ja meesjuunioride sõit, millele antakse lähe kell 20.30.

Eestis esimest korda

«Tänavasõite sellises formaadis korraldajale teadaolevalt Eestis varem peetud eile ole, plaan sellist teha on mul olnud aga ammu,» rääkis Maasing. Ühelt poolt on uudne võidukihutamine õhtuhämaruses. Teisalt on võimalik igal ringil teenida rahalist preemiat.

Ringi pikkus on 1,2 kilomeetrit. Naised sõidavad 14 ringi, mehed 34 ringi ja iga ringi võitja teenib 10-eurose preemia, täpsustas peakorraldaja. «Prantsusmaal on seda tüüpi tänavasõidud väga populaarsed ning olen mõnda aega keerutanud mõtet seda ka Eestis proovida,» selgitas ta.

Põnevamaks teeb sõidu asjaolu, et ringiga maha jäänutel tuleb rajalt ära tulla. Seda ei pea Maasing aga tõenäoliseks, et mõni tugevam eraldistardist sõitja üksinda eest ära pääseks ja konkurentidest ringiga möödudes lõpuks üksinda sõitma jääks. Selleks on rada liiga kurviline, märkis peakorraldaja.

Niisiis saab juba reedel näha, kuidas ratturite pere ja publik sellise võistluse vastu võtavad. «Loodetavasti leiab selline sõit võistluskalendris oma koha,» sõnas Maasing.

Laupäeva keskpäeval antakse start Jõgeva rattarallile, mille rada kulgeb tavapäraselt ümber Kuremaa järve, läbi Palamuse ja Pikkjärve küla. Ringile jääb ka kaks Eesti mõistes tõsisemat tõusu. Põhisõidule startijad sõidavad ringi kolm korda, matkasõidul osalejad ühe korra.

Konkurents korralik

Tugevamatest sõitjatest on lubanud starti tulla omakandimees Erki Pütsep ja Cofidise proff Gert Jõeäär. Tugevaid Eesti sõitjaid tuleb kindlasti veelgi, samuti on alati kohal olnud Läti rattaklubi Rietumu Delfin.

Senisest aktiivsemat osavõttu loodab Maasing ka kohalike rattasõprade hulgast. Kui Harjumaalt ja Tartumaalt on sõitma saabujaid palju, siis jõgevamaalasi võiks kodutandrile jõudval rattapeol kindlasti rohkem osaleda, leidis peakorraldaja.

Jõgeva IV rattaralli

Tänavasõidud 20. mail

Kell 17 noored

Kell 19.45 naistesõit (16,8 km)

Kell 20.30 meestesõit (40,8 km)

Rattaralli 21. mail

Kell 12 põhisõit (110 km)

Kell 12.10 matkasõit (50,5 km)

Allikas: www.jogevarattaralli.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles