Tartu kaubamajale tuleb lisakorrus ja katuseterrass (4)

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Tartu kaubamaja ümberehituse kavandile Hansakeskuse suunast.
Vaade Tartu kaubamaja ümberehituse kavandile Hansakeskuse suunast. Foto: Arhitektibüroo Raivo Puusepp

Tartu volikogu kehtestas täna detailplaneeringu, millega Tartu Kaubamaja sai loa ehitada hoonele lisakorruse, Vanemuise poole on kavandatud katuseterrass.

Hoone suurimaks lubatud kõrguseks on nüüd neli korrust ja lisaks kaks maaalust korrust. Lisakorrus võtab endasse kaubamaja katusest välja ulatuvad ja omal ajal palju vaidlusi põhjustanud tehnoseadmete kastid, mille ümber kokkuleppel linnaga on püütud kasvatada metsviinapuid.

«Meil on väga hea meel, et oleme saanud volikogust loa plaanidega edasi liikuda ning ehitada välja keskuse neljas korrus,» kommenteeris otsust Tartu Kaubamaja Kinnisvara OÜ tegevjuht Katre Plaan.

Tema sõnul lisandub planeeritud katusekorrusega keskusele ligikaudu 3600 m2 kaubanduspinda ning kuni 900 m2 terrass, millelt avaneb vaade vanalinnale ja Vanemuise teatrile.

«Terrass on olnud meie suur soov, et avada keskust veelgi rohkem linnarahvale ja pakkuda külalistele mõnusat kohta, kus suvel aega veeta ning Tartut täies ilus nautida,» ütles Plaan. «Samuti annab neljanda korruse lisandumine võimaluse laiendada teenuste ja kaupade valikut.»

Plaan lisas, et detailplaneeringu kehtestamine on üldine eeldus, mis annab õiguse uusi ehitusmahtusid rajada. Nüüd alustab kaubamaja esmalt põhjaliku analüüsiga, milliste ärifunktsioonidena oleks lisanduv pind mõistlik kasutusele võtta ja töötab välja neljanda korruse kontseptsiooni võttes arvesse turuolukorda ning klientide ja üürnike tagasisidet.

Alles selle töö järel saab Plaani sõnul rääkida investeeringutest ja ajakavast.

«Kutsume üles ka kõiki tartlasi meile tagasisidet saatma, mis on need kauplused ja teenused, mida linnarahvas sooviks Tartu Kaubamaja keskuse neljandalt korruselt leida,» ütles Plaan.

Volikogus kehtestatud planeeringuga on sätestatud, et hoone katusele võivad lisanduda tehnoseadmed või -rajatised, kui nende laius ei ületa meetrit ja kõrgus 90 sentimeetrit võrreldes lubatud absoluutkõrgusega, mis on 63,2 meetrit.

Pikad arutelud  olid R-Kioski asukoha üle, kuid nüüdseks on kokku lepitud, et nullkorruse tasapinnas olev ühekorruseline kiosk jääb senisesse asukohta. Hoone olemasolevate ja planeeritud jalakäijate juurdepääsudele ning Riia tänava bussiooteala kohale on kavandatud varikatused.

Hoone Küüni tänava poolsele küljel on ette nähtud lisasissepääsud ja need on nüüd ka rajatud.

Volikogu algatas planeeringu kolme aasta eest, seda soovis osaühing Tartu Kaubamaja Kinnisvara ja selle koostas Tartu Arhitektuuribüroo. Planeeringu avalik väljapanek oli veebruaris, vastuväiteid ei esitatud.

Volikogus esinedes ütles Tartu abilinnapea Jarno Laur, et vaidlused keskendusid neljanda korruse ehitamise eeldustele ja R-kioski asukohale.

IRLi esindaja Peeter Laurson tundis volikogus huvi, mitu lisakorrust lubaks hoone tugevusvaru veel ehitada. Laur vastas, et see ei ole planeeringu küsimus, vaid küsimus inseneridele.

Planeeringu kehtestamist toetas 33 volikogu liiget, vastuhääli ei antud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles