Eetrisse jõuab Tartus loodud telemäng

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälupokkeri välja mõelnud Teet Kalmuse sõnul on asjasse uskunud inimesed teinud ära väga suure töö.
Mälupokkeri välja mõelnud Teet Kalmuse sõnul on asjasse uskunud inimesed teinud ära väga suure töö. Foto: Kristjan Teedema

Viis aastat tagasi kirjutas Tartu Postimees Teet Kalmuse väljamõeldud uudsest mälumängust ning tema lootusest jõuda sellega televisiooni ja ka kaugemale maailma. Hulk tööd on tehtud ning sel reedel astub «Mälupokker» Kanal 2 eetris vaatajate ette.

«Mäng on lõpuks Eesti vaadatuimas telekanalis eetris väga heal ajal,» väljendas Teet Kalmus rahulolu. Mälumäng on eestlaste seas populaarne, kuid uudsust napib. Nii on näiteks «Kuldvillak» juba üle 50 aasta vana formaat. «Mis? Kus? Millal?» on üle 40 aasta vana. «Ehk on aeg küps vanade formaatide kõrval pakkuda vaatajatele midagi värsket ja kodumaist,» leidis ta.

Rohkem naisi

Telemängu tehniline lahendus on otsast lõpuni valmis tehtud Tartus. Kalmusega koostöös tegi ekraanigraafika disaini lahenduse Lauri Särak. Ettevõtte kaasasutajad ja tarkvaraarendajad Ardo Aednik ja Pärt Erikson tegid Kalmuse eestvedamisel valmis ekraanigraafika tarkvaralahenduse.

Ekraanigraafika tele-ekraanile saamine osutus võrdlemisi keerukaks. Koos produtsent Ervin Rootsiga õnnestus viimasedki takistused eemaldada. «Tehnoloogilise tulemusega olen üldjoontes rahul, aga parandamisruumi tulevikus on,» nentis Kalmus.

Ehkki sõna pokker võib huvilisi pisut eksitada, et ole tegu kindlasti hasart- ega õnnemängu, vaid puhtalt oskusmänguga, selgitas mälupokkeri looja. Pokkerielemendid hoolitsevad lihtsalt dünaamika ja põnevuse eest. Ta lisas, et kõik televaatajad saavad kodus kaasa mängida ja selleks on vaja mängijal igast kaardimastist ühte kaarti.

Iga saates on viis mängijat ja see koosneb põhimängust ja supermängust. Põhimängus on kümme küsimust ja võidab see, kellel on mängu lõpus enim žetoone. Põhimängu võitja mängib supermängu, kus tuleb vastata ühele küsimusele ja kus on võimalik võita arvestatav kogus raha.

Eetrisse läheb esialgu viis saadet, millele järgneb superfinaal, kus osalevad kõigi saadete võitjad.

Mängijatena astuvad esimeses mängus üles mitmed tuntud mälumängijad nagu Hugo Tang, Villu Tamme jt. Kui seni on mälumängudes üles astunud peamiselt mehed, siis mälupokkeri eesmärk on meelitada mängima ka naised, tunnistas Kalmus.

Küsimuste väljamõtlemisel püüdsid loojad saavutada võimalikult mitmekesise paketi, kaasates Tiit Naaritsa, Arko Oleski, Veronika Kalmuse, Ants Siimu ja Mart Sanderi teadmised. Sander on ka saate juht, kes Kalmuse sõnul mõistis mälumänguhuvilisena kohe mälupokkeri olemust ja nõustus hea meelega.

Pikk tee eetrisse

«Selle mälumängu teekond tele-ekraanile on olnud pikk ja seikluslik,» tõdes Kanal 2 programmidirektor Olle Mirme. Esmakordselt tutvustas Kalmus tema kinnitusel oma ideed juba kuus aastat tagasi. «Vahepealse ajaga on Teet ja teised asjaosalised teinud ära tohutu arendustöö ja sellest on saanud kõigile arusaadav, põnev ja kaasahaarav telemäng.»

Juba aastast 2009 sai suheldud saateid tootvate firmadega ning 2010. aastal Kanal 2 jutul, meenutas Kalmus. «Teles täiesti nullist uut formaati tegema hakata on telekanali jaoks kahtlemata risk,» nentis ta. Usk ideesse ei lubanud aga käsi rüppe lasta. 2011. kevadel arendati Garage 48 üritusel koos Andrei Korobeinikuga online-mängu keskkonda, aga sellisel kujul jäi asi pooleli. Sama aasta sügisel tuli arendustiimi Pärt Erikson ning Tartus korraldati maailma esimene mälupokkeri võistlus. Mängu lihvimine jätkus.

Aasta hiljem lisandus tiimi Ardo Aednik ning jõuti Olympic Casino Eesti AS-ga kokkuleppele telesaate rahastamise osas, ent telekanali positiivset otsust jätkuvalt ei tulnud. Aastal 2014 oli mälupokkerit nõus eetrisse tooma TV3, ent tootmiseelarvet ei saadud kokku.

Mullu kevadel jõuti tänu ettevõtte kaasasutaja Andrei Korobeinikule otsapidi tagasi Kanal 2 juurde ja saavutati kokkuleppele esimeste saadete loomiseks.

Teleformaat sünnib lõplikult siis, kui saade on esimest korda eetris. Sealt edasi sõltub kõik juba sellest, kuidas vaatajad saate vastu võtavad. Menukus võib viia juba selleni, et formaati märgatakse ja seda on võimalik edaspidi rahvusvaheliselt müüa. Esialgu ootab Kalmus siiski esimeste saadete eetrisse jõudmist ja jälgib, mida annaks formaadis veel muuta ja parandada.

«Hoiame pöialt, et vaatajad selle toreda mängu üles leiaksid ja omaks võtaksid,» rääkis Olle Mirme. Kui saade osutub populaarseks, tekib võimalus sellega ka tulevikus jätkata.

----------------------

Telemäng «Mälupokker»

• Avasaade läheb Kanal 2s eetrisse 18. märtsil kell 20.30.

• Sari koosneb viiest telemängust. Kõigi saadete võitjad kohtuvad superfinaalis.

Allikas: Kanal 2

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles