Biojäätmete konteinerid saabuvad suveks

, praktikant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Neli aastat tagasi vastu võetud jäätmehoolduseeskirja järgi peavad vähemalt kümne korteriga majad ning toitlustusasutused sortima biojäätmeid, kuid linn pakub selleks võimaluse alles käesoleva aasta 1. juunist.

Biojäätmekonteinerite paigaldus on keskkonnateenistuse juhataja Ülle Maueri sõnul edasi lükkunud, kuna nõuetele vastav biolagunevate toidujäätmete käitluskoht valmis Tartus alles 2014. aasta lõpus. Samuti on jäätmehangete pärast olnud teenust pakkuvate firmadega kohtuvaidlused.

Mauer ütles, et piirkonna jäätmeveo teenusepakkuja võtab ühistutega jäätmevaldajate registri alusel kevade jooksul ühendust, et inimesi teavitada ning sobiva mahuti suuruses kokku leppida. Väiksemad majad peavad huvi korral ise piirkondliku jäätmevedaja poole pöörduma.

Toitlustusasutusteni on Maueri sõnul keerulisem jõuda, kuid ta loodab, et nad on kohustuslikust biojäätmete kogumisest teadlikud ja annavad endast ise märku.

Mauer rõhutas, et biojäätmete kogumise üle hakatakse järelevalvet pidama ning kui kohustust ei täideta, teeb riik vastavad ettekirjutused. «Biojäätmete kogumine pole kohustuslik linnaõigusaktidega, vaid riiklikult ette kirjutatud määrus,» selgitas ta.

Teenusepakkujad viivad jäätmed Aardlapalu prügilasse, seal on seadmed, millega biojäätmetest kompostmulda töödelda.

Jäätmeveoteenust pakkuvate firmadega sõlmib linn lepingud käesoleva kuu jooksul. Pärast seda võtab jäätmelubade taotlus aega kolm kuud ning teenusepakkujad paigaldavad ühistute juurde konteinerid 1. juuniks.

Kas teate?

Biojäätmete sortimine tõstab prügiveo hindu

Tartu on jagatud neljaks jäätmeveo piirkonnaks.

Tähtveres, Veerikul, Supilinnas, Vaksalis, kesklinnas ja Karlovas hakkab teenust pakkuma Ekovir. Tühjendus maksab biojäätmete mahuti suurusest sõltuvalt 0,3, 0,5 või 0,9 eurot.

Maarjamõisas, Tammelinnas, Ränilinnas, Varikul, Ropkas ja Ropka tööstuse linnaosas jääb teenuse pakkujaks Eesti Keskkonnateenused. Tühjendus maksab biojäätmete mahuti suurusest sõltuvalt 0,4, 0,6 või 1,1 eurot.

Annelinna 2. osas ja Ihastes jääb teenust pakkuma Ragn-Sells. Tühjendus maksab biojäätmete mahuti suurusest sõltuvalt 1,4, 2,4 või 3,3 eurot.

Raadil-Kruusamäel, Ülejõel, Jaamamõisas ja Annelinna 1. osas jääb teenust pakkuma Eesti Keskkonnateenused. Tühjendus maksab biojäätmete mahuti suurusest sõltuvalt 0,4, 0,7 või 1,2 eurot.

Teenusepakkujad paigaldavad 80, 140 või 240 liitri suurused biojäätmekonteinerid.

Hinnad ei sisalda käibemaksu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles