Alltöövõtja peatas korraks töö propelleri kallal

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Lennuakadeemia propellerikujulise õppekeskuse ehitus seisis üle nädala, sest seal betoonitöid tegev firma soostus jätkama vaid juhul, kui saab  juba tehtu eest raha kätte.


«Peatasime töö seniks, kuni meile on tehtu eest makstud,» selgitas lennuakadeemia õppekeskuse juures alltöövõtjana töötava OÜ Savekate tegevjuht Janek Matin.

Tööd ajendas peatama 4. novembril ajalehes Äripäev ilmunud artikkel, milles kirjutati, kuidas kümned ettevõtted on saanud petta riigihangete objektidel, mille peatöövõtjad on Adu Hakile kuuluvad firmad Wolmreks Ehitus OÜ ja Kristiine Ehitus OÜ.

Jutt käib miljonitest

Alltöövõtjate teatel kasutas peatöövõtja varifirmat, pettes nii riiki ja kümneid firmasid, millel on saamata hinnanguliselt 18 miljonit krooni.

Lennuakadeemia õppekeskuse projekteerimise ja ehitustööde peatöövõtjad on Kristiine Ehitus OÜ ja Arco Ehitus OÜ.

«Kui see artikkel ilmus, oli meil üsna suur makse üleval ja maksetähtaeg möödas,» rääkis Janek Matin. Summa suurust ei soovinud ta avaldada, märkides vaid, et jutt käib miljonitest kroonidest.

Ta lisas, et osaühingul Savekate on lennuakadeemia õppekeskuse tööde tegemise leping sõlmitud mitte Kristiine Ehitusega, vaid Wolmreks Ehitusega. «Igavene skeemitamine käib,» märkis Janek Matin, kelle teada Savekate on seni sel ehitusel ainus alltöövõtja-kamikaze.

Sel esmaspäeval sai Savekate septembris tehtu eest tasu kätte ja firma jätkas õppekeskuse kallal tööd. «Oleme raha kätte saanud, lepingut pole meiega rikutud,» ütles Janek Matin.

«Peame nüüd läbirääkimisi lisatagatise saamiseks, sest meil on põhjendatud kahtlus nende maksevõime suhtes.» Savekate peaks oktoobris tehtud tööde eest Wolmreks Ehituselt üle miljoni krooni saama novembri lõpus.  

Kevadeks valmis

«Praegu töö käib ja püüame asja kontrolli all hoida,» ütles Eesti Lennuakadeemia rektor Jaan Tamm. «Tundub, et asi laabub. Saime mõni päev tagasi ehitajaga kokku ja jäi mulje, et neil on tahtmine see töö korrektselt ära teha.»

Lepingu järgi valmib Tartu lennujaama naabruses asuv lennuakadeemia 52,6 miljonit krooni maksev õppehoone 2011. aasta aprillis. Lõviosa ehitamiseks vajalikust rahast tuleb Euroopa Liidu struktuurifondidest.

Kas ehitustööd on graafikus? Lennuakadeemia õppekeskuse ehituse projektijuhilt Toomas Lepikult ei õnnestunud eile seda teada saada.

«Oleme oma lepingu järgi nädala graafikust maas,» märkis Janek Matin. «Keskmise osa valamine käib,» ütles Jaan Tamm. «Loodame, et detsembri alguses peame sarikapidu.»

Seni lennuakadeemial oma hoonet pole. Tulevased lennundustöötajad õpivad Ülenurme ja Tähtvere õppekeskuses ning Tartu Ülikooli auditooriumides ja laborites.


Reporteri töövarjuna käis lennuakadeemia õppekeskuse ehitusel Raatuse gümnaasiumi 12.a klassi õpilane Marko Tiido.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles