Džässifestival teeb kummarduse Marju Marynel Kuudile

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Marynel Kuut.
Marju Marynel Kuut. Foto: Peeter Langovits

Reedel Tartus algaval viiendal IDeeJazzi festivalil on kavas kolmel päeval neljal laval 16 muusikasündmust. Esitlusele tuleb uusi CD-sid, tutvustatakse värsket heliloomingut ning tõstetakse tähelepanu keskmesse Marju Marynel Kuut.

Laulja, laulukirjutaja, arranžeerija, produtsent, mänedžer ja DJ Marju Marynel Kuut, kes saab 12. veebruaril 70-aastaseks, tuleb Tartusse Rootsist. Sõidu põhjuseks on IDeeJazzi reedene avaõhtu Vanemuise kontserdimajas. Laura Remmel annab tema loomingust inspireeritud austuskontserdi ansambliga, kuhu kuuluvad Joel-Rasmus Remmel (klaver), Raivo Tafenau (saksofon), Heikko Remmel (bass) ja Reigo Ahven (trummid).

«Ma ei oska täpselt välja tuua, kuidas Marju muusika on mu maailma kokkupanemisel abiks olnud, kuid inspiratsioon on olnud üüratu,» märkis Laura Remmel. «Ja see on omakorda lasknud valla improvisatsioonirõõmu ka riietuse osas.»

Ansamblid ja solist

IDeeJazz eesotsas üldjuhi Oleg Pissarenkoga on eelmistel kordadel koostanud kava nõnda, et selles oleks väljapaistval kohal kummardus ühele legendaarsele kooslusele, mis on andnud suure panuse Eesti muusikasse. Aastal 2012 esines Radar, 2013 oli laval ansambel Mess ja mullu E=mc2.

Nüüd teeb festival auavalduse esimest korda solistile. Ja põhjusega: USA ajakiri Down Beat nimetas Marju Kuudi 1965. ja 1966. aastal NSV Liidu parimaks džässilauljaks ning 2003. aastal avaldas sama ajakiri temaga intervjuu. 2006. aastal sai ta Eesti muusikaauhindade jagamisel autasu panuse eest eesti muusikasse.

Oleg Pissarenko ütles, et seekordsel festivalil esitab Marju Marynel Kuut ühe oma legendaarse laulu. Teda saadab kitarril Ain Agan.

Kuid enne seda tuleb IDeeJazzi esimesel õhtul Vanemuise kontserdimajas kuulajate ette veel kolm muusikakollektiivi: Jana Kütt Group tuleb lavale modern- ja nu-džässilise omaloominguga, Elina Hokkanen esitab koos ansambliga ameerika bluusi- ja soulilaulja Etta Jamesi laule ning Verbariumi ja Guido Kanguri kavas on luulesegust muusikat.

Laupäeval ja pühapäeval

Festivali teisel päeval, 7. novembril toimuvad kontserdid kahel laval.

Tartu Jazzklubis esinevad duo Ringhold, duo-orkester Raun Juurikas – Toomas Rull, duo Villu Veski – Tiit Kalluste ning džässbänd Tanel Ruben & Victoria.

Genklubis tulevad kuulajate ette kodumaised ansamblid The Werg, ExpLaasion ja Gretagrund (esitleb debüütalbumit «Püsimatu hing») ning 12-liikmeline Riiast pärit Very Cool People (esitleb värsket albumit «Funkology»).

Lisaks kontserdimajale ja kahele klubile ulatub festivali programm Elleri kooli Tubina saali. Uudisena on kavasse lisandunud loengud – pühapäeval Tubina saalis –, mis keskenduvad muusika olemusele ja mõjule.

Jazzkaare peakorraldaja Anne Erm ja Oleg Pissarenko arutlevad teemal «Kontserdi fenomenist». Tõnu Naissoo tutvustab oma trioga äsja Jaapanis ilmunud albumit «Trinity». Koolitaja Peep Vain peab loengu «Muusika kui teadvuse ja maailma avardaja».

Viiendale IDeeJazzile paneb punkti Oleg Pissarenko Band, esitades lugusid tänavuselt albumilt «Point».

Põhiprogrammi kõrval pakub lisaprogramm lastele rütmikooli Reigo Ahvena eestvedamisel, tudengitele ja kõigile teistele huvilistele loeng-meistriklasse euroopa muusikast Tom Redeckeri ja Erkki Otsmani esituses jpm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles