Raske valik: kas Paplivilla, Ujuka või Pardi tänav?

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartlased pakkusid uuele tänavale 43 nime. Nüüd tuleb tartlasi esindaval linnavolikogul ja linnavalitsusel nende hulgast valik teha.
Tartlased pakkusid uuele tänavale 43 nime. Nüüd tuleb tartlasi esindaval linnavolikogul ja linnavalitsusel nende hulgast valik teha. Foto: Sille Annuk

Rahvas on rääkinud ja pakkunud Tartus uuele tänavale üle neljakümne nime. Nüüd tuleb rahva esindajatel pakutu hulgast valik teha.

Uue tänavale pakutud nimed

*

Allikas: Tartu linnavalitsus

Tartlased pakkusid paari nädala jooksul Ülejõe linnaosas Ujula-Kvissentali asumis Ranna tee ja Lubja tänava piirkonna detailplaneeringus ette nähtud uuele tänavale 43 nime, teatas Tartu linnavalitsuse linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonna vanemspetsialist Marju Kiisla.

Emajõest, laevandusest ja keskkonnast inspireeritud pakkumised on Ujula põik, Ujula tee, Rannahoone tee ning Lodja, Jõmmu, Paadisilla, Sõude, Sõudepaadi, Paadi, Paadimeistri, Võrgu, Köie, Supluse, Ujuka, Ujuri, Jõeveere, Jõekääru, Jõevoolu, Laine, Hõbevee ja Rannakarbi tänav.

Puudest, taimedest ja maastikust inspireeritud pakkumised on Vesipaju, Hõbepapli, Paplivilla, Remmelga, Pilliroo, Raba, Rannaniidu, Pae, Paljandi, Liivakivi tänav ja Hõberemmelga allee.

Veelindudest inspireeritult pakuti Lagle, Pardi ja Hane tänavat ning muude pakkumiste lahtris on Mihkel Veske tänav ning Liblika, Udujõe, Udumäe, Karjamaa, Karja, Pagulaste, Pungerja tänav.

Kas tänava nimeks saab juba varem ühe võimalusena välja pakutud korrektne, kuid igavapoolne Ujula põik või midagi muud, ei selgu nii pea.

Marju Kiisla selgitas, et kõigepealt arutab sel neljapäeval uue tänava nime ja annab oma eelistuse linnavolikogu kultuurikomisjon. Oma sõna ütleb ka Tartu linnavalitsus ning 15. oktoobril teeb uue tänava nime kohta otsuse-ettepaneku linnavolikogu.

Pärast seda on väljavalitud nimel 15-päevane avalikustamisaeg. «Lõplikult saab nime kinnitada ilmselt novembris volikogu istungil,» märkis Marju Kiisla.

Kohanime määramisel tuleb seaduse järgi eelistada nime, mis on paikkonnas tuntud ja levinud või mis on tähtis aja- või kultuurilooliselt.

Kui selle põhimõtte alusel ei ole võimalik nime määrata, eelistatakse paikkonna või nimeobjekti iseärasustega seonduvaid või üle-eestilise tähendusega kohanimesid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles