Jõgevamaa talus tegutseb aidakino

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõgevamaal Vägari külas asuv Siimu-Jaani talu avas aidakino.
Jõgevamaal Vägari külas asuv Siimu-Jaani talu avas aidakino. Foto: Getter Sarv

Vägari külas Jõgevamaal asub Siimu-Jaani talu, mis on tuntuks saanud ajaloohõngulist külaelu tutvustavate rahvapidude korraldamisega. Nüüd hakati talu aidas näitama ka kinofilme.

Läinud nädalal linastus kinos esimene film ja selleks oli "Supilinna Salaselts". Eile aga sai vaadata Teise maailmasõja teemalist linateost "1944".

Siimu-Jaani talu perenaise Terje Paalitsa sõnul on kino mõeldud sotsiaalse elu aktiivsemaks muutmisele Vägari külas, kus püsivad võimalused vaba aja veetmiseks puuduvad. Külas pole kooskäimiseks ühtegi kultuuriasutust ja ka talu enda tegevus on piirdnud suviste rahvapidude korraldamisega. Need on olnud võrdlemisi suuri rahalisi ressursse nõudvad sündmused nii korraldajatele kui ka külastajatele, nentis perenaine.

"Hakkasime kogu perega mõtlema, mida võiks korda saata väiksemate kulude ja vahenditega ning otsustasime avada aidakino." Kinosaalina sai kasutama hakata aidaruumi, mis oli korda tehtud suureks rahvapeoks. "Et sel ruumil ei ole aknaid, siis sobib ta suurepäraselt filminäitamiseks," lisas Paalits.

Külastajaid mahub saali kolmkümmend ja vajadusel ehk rohkemgi. Kinomehhaanikuks on peremees Toomas Paalits.

Aidakinio avaseans - koguperefilm "Supilinna Salaselts" - tõi kohale saalitäie publikult. Vaatajad väljusid kinost õnnelike nägudega ja kiitsid ettevõtmist, kinnitasid kino ellukutsujad. 1. oktoobril linastus juba teine film.

"Repertuaari valikul oleme lähtunud sellest, millised filmid võiksid aita sobida ja kuidas kinosaali eirilisus täiendaks filmielamust," selgitas Paalits. Filmide saamine ei ole tema sõnutsi keeruline, sest kinopunktidele vahendab linateoseid Kinokoda.vOktoobris on aidakinos tulemas veel kaks seanssi. Neist üks on põnevusfilm ja teine komöödia.

Aidakinoprojekti käivitades pidasid korraldajad silmas, et kionkülastajaid tuleb lisaks kodukülale ja selle ümbrusele ka Jõgeva linnast ja kaugematestki paikadest. "Kui ilmad lähevad väga külmaks, siis peame minema talvepuhkusele, sest aita ei ole võimalik kütta," rääkis Paalits. Nii ongi uus hooaeg avada kevadel, mil kinosaal on taas mõnusalt soe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles